2024.09.21., szombat - Máté, Mirella napja
facebook
Keresés
Eredményhirdetés és díjátadás – Lezárult a Poézis 24 irodalmi pályázat

Eredményhirdetés és díjátadás – Lezárult a Poézis 24 irodalmi pályázat

2024. július 15., 14:50
Átadták a Poézis 24 címmel meghirdetett pályázat díjait. Az "Életet az éveknek" Országos Szövetség Zala vármegyei szervezetének felhívására több mint harmincan jelentkeztek. A lírai, illetve prózai alkotásokat négytagú szakmai zsűri értékelte.

Az első szépirodalmi vetélkedőt a koronavírus-járvány alatt rendezték. Ekkor személyes találkozásokra nem volt lehetőség, ezért virtuális térben szólították meg a szövetség tagjait. A kezdeményezés sikeres volt, a visszajelzések azt igazolták, hogy erre a programra továbbra is igény van.

Nem akartuk folytatni, de a tagság kikövetelte, hogy idén is rendezzük meg. Két programot hirdettünk, az egyik a családról, a gyermeknevelésről, a házasságról szólt, míg a erdőkről, illetve a mezőkről. Kíváncsian vártuk az alkotásokat. Szebbnél szebbek, jobbnál jobbak érkeztek

- mondta dr. Kocsis Gyula, az Életet az Éveknek Klubszövetség Zalai Szervezetének elnöke.

Két kategóriában csaknem 90 pályamunka készült, melynek több, mint fele vers. A szépkorúak az ország több településéről küldtek alkotásokat. Költeményeivel a Vas vármegyében élő Polgárné Dornai Klára mindkét témakörben megszerezte az első helyezést.

Vannak versek, amik pillanatok alatt megszületnek. Az egyiket advent reggelén írtam. Aznap korán felébredtem. A gyerekek még aludtak, nem akartam zavarni őket. Kávézás közben jött a gondolat, és meg is született a vers. Szerencsés vagyok, ezt az élet minden területén elmondhatom magamról

- foglalta össze Polgárné Dornai Klára.

A prózák közül Nyakas József Az ünnep című művét jutalmazták első díjjal. Ebben a családi kapcsolatokról, illetve a társ elvesztéséről és a magányról írt.

Ahogy az írásomban megfogalmaztam, amikor valamit tenni szeretnék, akkor megkérdezem, vajon Te hogy gondolnád, miként gondolnád ezt a dolgot. És különösen előjön ez, amikor valami trauma éri az egyedül maradt szülőt, és akkor is keresi, vajon hol lehet a másik, melyik az ő csillaga

- erről már Nyakas József beszélt.

Az írásművekből antológia készült, a kiadványt Győrffy István fotóival illusztrálták. A szerzők munkáját oklevelekkel és emléklapokkal ismerték el.   

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

onbB05ybmCI
# Kapcsolódó galériák