Újra munkában az olimpiai érmes zalaegerszegi cukrász
Sokakhoz eljutott már a jó hír, a vásárlók többsége gratulációval érkezik Sárközi-Takács Bernadett cukrászdájába. Csontos Zoltánné és családja négy éve rajong ezekért a süteményekért.
Amikor vasárnap megtudtuk, hogy a Betti ezüstérmes lett, az egész ismerősi kört végig telefonáltuk. A gyerekem volt a legnagyobb érdeklődő, mert a mai napig is Budapestre innen viszem a süteményt. És azt mondom, hogy a Bettit nem lehet a városban felülmúlni.
A többszörös díjnyertes mester általános iskolás korában határozta el, hogy cukrász lesz. Évekig dolgozott szállodákban, majd saját vállalkozásba kezdett. Húsz éve vesz részt nemzetközi és világversenyeken.
Ez volt a tizenötödik versenyem. Ebből azt hiszem, ez volt a nyolcadik nemzetközi, olimpiát tekintve pedig a negyedik olimpiám, ahonnét sikerült ezt az ezüstérmet elhoznom. Az ezelőtti olimpián - a 2016-oson voltam kint - is már ezüstérmet hoztam. És két éve voltam Luxemburgban a világbajnokságon, onnan is ezüstéremmel jöttem haza
- eleveníti fel Sárközi-Takács Bernadett.
Stuttgartban a klasszikus C kategóriában tányérdesszertekkel és apró finomságokkal indult a zalaegerszegi cukrász. Ezek külső megjelenése és íze alapján hozták meg döntésüket az ítészek. Külön dicséretet kaptak Bernadett csokoládéból készített díszmunkái.
A versenykiírásunkban négy tányérdesszert szerepel, abból egy csokoládé központú, egy gyümölcsös és kettő szabadon választott, illetve úgynevezett petit four-okat kell készítenünk, amik ilyen két ujjal fogható apró falatkák. Ezt állófogadáshoz kell igazán elképzelni. Ezekből négyfajtát kellett megjeleníteni és mind a négy fajtából hat főre kellett prezentálni, plusz egy-egy darabokat a zsűri részére kóstolásra.
Rövid pihenőt követően kezdődik a felkészülés a következő megmérettetésre. A cukrász világbajnokságot két és fél év múlva ismét Luxemburgban rendezik, melyen immár tanítványait is szeretné elindítani.
Szöveg: Frauenhoffer Márta
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg, Sárközi-Takács Bernadett