Új napraforgóolaj-sajtoló épült
Gyergyák Szabolcs két éve kezdte a projektet. Mint mondta, a hagyományos módon hidegen préselt és természetesen ülepített termék eredeti ízét és az összes fontos tápanyagot megőrzi. Ehhez kulcsfontosságú a zárt rendszer, melynek köszönhetően nem kerül por és szennyeződés a végtermékbe. A vállalkozó csak a saját termőföldjéről származó magvakat használja.
Saját tartályokban, gabonasilókban van teljesen rágcsáló mentesen tárolva. Egy olyan komoly szellőztetőtechnológiával, ahol a kártevők sem tudnak megtelepedni a tartályokban, így vegyszer nélkül tudunk ott is védekezni. A termelés során kihagyjuk a glifozátot, egyáltalán nincs rovarölő szer. A rovarok elleni védekezést rábízzuk a katicabogarakra
- tájékoztatott az üzem alapítója és tulajdonosa.
A projekt megvalósításához nélkülözhetetlen volt Horváth Katalin radiológus szakorvos, természetgyógyász és táplálkozásterapeuta útmutatása. Tapasztalatai szerint napjaink legpusztítóbb betegségeit a megváltozott étkezés és életmód okozza. A szakember ezek közül az iparilag előállított alap- és adalékanyagokra hívta fel a figyelmet.
Mi lenne akkor, ha elkezdenénk egy tiszta napraforgóolaj előállítását. A Szabolcs ebben rögtön partner volt. Ennek a két éves folyamatnak az eredménye, hogy jelentősen jobb élettani tulajdonságokkal rendelkező olajat tud itt előállítani.
Az értékesítéshez szükséges adminisztráció után az érdeklődők az üzemben és Zalaegerszeg több pontján is találkozhatnak a helyi termelőtől származó étolajjal.
Szöveg: Nagy Jenő
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg