2024.09.16., hétfő - Edit napja
facebook
Keresés
Megkezdődött az aszalás a Göcsejben

Megkezdődött az aszalás a Göcsejben

2024. augusztus 27., 16:35
A gyümölcsök, zöldségek tartósításának ez a formája évszázados hagyomány a térségben. Becsvölgyén, Kocsis Zsuzsanna őstermelő portáján, augusztus közepén indult a munka.

Idén a szilva került először a speciális kemencébe. A meleg nyár miatt ez a gyümölcs is előbb érett a szokásosnál, ezért a feldolgozásához korábban fogtak hozzá. A folyamat során ugyanazt a módszert követik, mint amit az őseiktől, a szülőktől és nagyszülőktől tanultak.

Az aszaló egy téglából épített kétszer kettes kemence, mintegy szoba, majdnem úgy néz ki. Azokban vannak a cserények, amire felöntözzük a szilvát, az almát, a gyümölcsöket, és mindezt alul egy patkó nevezetű tűztéren áttüzeljük két oldalt

– mutatja be az aszalót Kocsis Zsuzsanna.

Az aszaláshoz szükséges időtartam az adott gyümölcs tulajdonságaitól is függ. Az alma hamarabb készül el, mint a szilva. Ez utóbbinál fontos, hogy minél érettebb legyen. Ha nagyon lédús a termés, a folyamat hosszabb időt vesz igénybe. A kemencét már egy nappal előbb befűtik, hogy a hőmérséklete elérje a szükséges 100 fokot.

Amikor meghoztuk a szilvát, akkor következik a mosás, és a mosás után fölmegy a cserényekre, ami azt jelenti, hogy egy cserényre 30-35 kg, az attól függ, ha nagyobb a szilva, kevesebb megy föl, ha kisebb a szilva, akkor ugye a 35 kg is felmegy

– mutatja be a folyamatot az őstermelő.

Egy cserény 180 cm hosszú és 1 méter széles. A kemencébe egy alkalommal 10 ilyen tálcát tudnak betenni. A folyamat akár két-három napot is igénybe vehet, mialatt a kemencét kétóránként fűteni, a gyümölcsöt pedig rendszeresen ellenőrizni kell. Ez a hagyományos feldolgozási módszer, több ember munkáját igényli.

Dolgozunk az aszaláson körülbelül tízen: a családtagok, a gyermekeim, a testvéreim, a barátnőim, és éjszaka meg a fiammal ketten csak, mert ugye váltjuk egymást, éjfélig ő, éjfél után meg én vagyok a soros

– avat be a részletekbe Kocsis Zsuzsanna.

A becsvölgyei portán idén három tonna gyümölcs tartósítását tervezik. Ebből két tonna a szilva, míg almából és körtéből 500 - 500 kg-ra számítanak. A kemence október végéig biztosan üzemel, a cserényekre pedig még paradicsom és paprika is kerül.

Szöveg: Buza Beáta

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

CMHxgoMuEyQ
# Kapcsolódó galériák