
Medvehagyma napok kezdődnek Csácsbozsokon
A medvehagymával kapcsolatos ismeretterjesztéseknek 15 éves hagyományai vannak a csácsi városrészben. Mostanra akkorára nőtt az érdeklődés a különböző programok iránt, hogy két alkalmat is meghirdettek a szervezők. A Medvehagyma napok részleteiről Herkliné Ebedli Gyöngyivel, Csácsbozsok önkormányzati képviselőjével és Szabó Kittivel, a Csácsbozsoki Művelődési Ház közművelődési szakemberével beszélgettünk.
– Herkliné Ebedli Gyöngyi: Tizenöt évvel ezelőtt kezdtünk medvehagymával kapcsolatos rendezvényeket szervezni. Az első években az volt a feladatunk, hogy megtanítsuk az embereknek, hol van a medvehagyma élőhelye, és hogyan kell medvehagymát szedni. Mennyire kell vigyázni rá, mennyi értékes finomságot, ételt lehet készíteni ebből a csodálatos gyógynövényből, amely március-áprilisban valóban feltölti a szervezetet energiával, vitaminnal, ami nagyon-nagyon fontos a különböző betegségek megelőzésében. Idén először - korábbi ötlet alapján - két hétvégét tervezünk. Március 22-én és 29-én is várjuk az érdeklődőket Csácsbozsokra. A két esemény kötődik egymáshoz, ugyanakkor újdonságot is kínál mind a két nap.
Az első szombatot előadással kezdjük. Éder Kata, a Natura Bolt vezetője lesz a vendégünk, aki nagy ismerője ennek a gyógynövénynek. Nemcsak mesél a résztvevőknek, hanem csodálatos medvehagymás képeit is megmutatja. Emellett elárulja, mi mindent lehet ebből készíteni, mikor, milyen módon, és hogyan használatos ez a gyógynövény. Nagyon finom, különleges ételeket lehet medvehagymából kreálni, melyekből kóstolót is tartunk. Az egyik legfinomabb étel – szerintem - a frissen sütött medvehagyma-pogácsa. Mi ezt fogjuk bemutatni az odaérkező vendégeknek, de érkezik különlegességekkel hozzánk a Tóka vendéglő is.
– Meg lehet majd kóstolni az eseményen azt a medvehagymás pestot is, amit Szabó Kitti készített?
– Szabó Kitti: Igen, több üveggel készült a pesto, hogy akár a látogatókat is meg tudjuk belőle kínálni. Egy nagyon finom extra szűz olívaolajat adtam a medvehagymához, emellett fenyőmag, és egy pici só is került bele. Nagyon intenzív aromája, íze van. Kovászolt kenyérre, pirítósra is rá lehet kenni. Nagyon erős immunitás-támogató hatása van a medvehagymának, emellett nagyon erős C-vitamin-hordozó és méregtelenítő. Amikor a medve felébred téli álmából, medvehagymát fogyaszt azért, hogy energetizálja magát, méregtelenítsen, felébressze a szervezetét. Azt gondolom, hogy ez a klorofillban gazdag ízélmény, ez a jótékony hatású pesto, mindenki számára nagyon kedvező hatással bír. Reméljük, hogy minél többen csatlakoznak programjainkhoz a városrészből és Zalaegerszegről egyaránt. Nem titkolt célunk ezzel hidat építeni a generációk között, ami azt jelenti, hogy 0-tól 99 éves korig várjuk a lakosságot rendezvényeinkre. Szeretnénk, hogy minél többen töltődjenek fel egy ilyen minőségi program által, és épüljenek meg azok a hidak és kapcsolatok, amikben rengeteg tudásanyagot kaphatunk a senior korosztálytól.
– Március 29-én inkább a mozgásé lesz a főszerep?
– Herkliné Ebedli Gyöngyi: Mindkét napunk csatlakozik a februárban elindított Egészséges Zalaegerszeg programhoz. Az előbbi inkább az egészséges táplálkozást segíti, míg a 29-edikei esemény egy túra lesz, amelynek keretében egy tornát is szerveztünk a Csácsi-hegyi kápolna kertjébe. A friss levegő, a mozgás, a napfény mind olyan megelőző szerepet töltenek be az életünkben, amik nagyon-nagyon fontosak. Ha pedig mindezek mellett egészséges ételeket tudunk ebben a néhány hónapban fogyasztani, az különösen erősíti szervezetünk immunrendszerét. A Tourinform iroda - Tuboly Andrea vezetésével – a helyi értékek megismerésében segít bennünket. Az az útvonal, amit az idén kijelöltünk, a Csácsi-hegyen keresztül vezet majd a Csurgó-kúthoz, ahol rengeteg medvehagyma van, útközben pedig megismerjük az épített környezetet, több keresztet, a Csácsi-hegyi kápolnát, amiről tényleg érdemes mesélni. Úgyhogy a kultúrát, az épített kultúrát is megmutatjuk ezen a nevezetes 29-ei szombaton.
Szöveg: Frauenhoffer Márta
Fotó: archív/Médiacentrum Zalaegerszeg