A Mézek Napját tartották a Göcseji Tudásközpontban
A rendezvényt a Göcseji Szegek Néptánc Együttes műsora nyitotta meg, majd Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Tíz standon állították ki termékeiket a méhészek. Számos különlegességet, köztük chilis, áfonyás és barackpálinkás mézet is kínáltak.
Az idei termés közepesnek mondható. A tavalyi évünk sokkal jobb volt akácméztermés szempontjából. Sajnos eladási nehézségekkel küzdenek a méhészek, ezért ezek a rendezvények nagyon fontosak
- tájékoztatott Tarsoly Tibor, a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesület elnöke.
Csóka István családjában minden nap fogyasztanak mézet. Leggyakrabban teába és vajas kenyérhez adják.
Édesapám méhész volt. Sajnos én ezt a szakmát már nem űzőm. Tőle tanultam annak idején a méz szeretetét és tiszteletét. Egy tradíció, apai örökség ez a családban. Ezért van az, hogy mi a mézfogyasztásban napi fogyasztók vagyunk.
A Mézek Napja egyben nyitórendezvénye is volt a Göcseji Tudásközpont adventi sorozatának.
Az adventi várakozás, a karácsonyi ünnepkör elképzelhetetlen a méz illata nélkül. Ehhez kellenek a méhek, kellenek a mézek, a különféle mézből készült termékek, mint a mézes puszedli, vagy a méhviasz gyertya. Különféle mézeket lehet itt kóstolni, mert a méz az alapja a különféle karácsonyi süteményeknek, köztük a mézeskalácsnak
- fogalmazott Sümeginé Horváth Anita, a Göcseji Tudásközpont igazgatója.
Az épületben kézműves vásárral és foglalkozásokkal várták a betérőket. Schneider Viola méhecskéket készített.
Kivágjuk az előre megcsinált formákat, és utána összeragasztjuk azzal a ragasztóval. Szerintem ez annyira aranyos, kis cuki.
A Tudásközpontban vasárnaponként közösen gyújtják meg a gyertyákat az adventi koszorún. Az első hétvégén mindezt Alexandra&Veronika zenés műsora követi.
Szöveg: Frauenhoffer Márta
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg