Pálinkafőzés: az elmúlt 10 év legrosszabb gyümölcstermése volt idén
Az elmúlt 10 év legrosszabb gyümölcstermése volt idén. A pálinkafőzdékben a mennyiségre és a minőségre egyaránt panaszkodnak. Ennek ellenére egyre többen visznek hozzájuk törkölyt és fügét.
Tavaly kiemelkedő volt a termés, ám idén a fagy és növényi kártevők keresztülhúzták a gazdák számításait. Így a Göcseji Pálinka Manufaktúrában is az utóbbi idők egyik legrosszabb szezonját jegyezték.
Mindenki panaszkodik. Van, akinek semmi gyümölcse nem lett, van, akinek nagyon kevés. Az a tapasztalat, hogy ami van, azt viszont összegyűjtötték. Emiatt több lett a vegyes. Megfigyelhető, hogy alternatív alapanyagokat is elkezdtek pálinka-alapanyagként használni. Több törkölyt hoztak, amit eddig kidobtak talán.
- mondta Nagy Ernő, a főzde tulajdonosa.
Hozzátette: a megszokottnál többen készítenek cefrét úgy, hogy azt fügével egészítik ki. Ezeket az alapanyagokat viszont sokan rosszul dolgozzák fel.
Volt olyan, akinek idén csak a füge érett be. Abból tudott összegyűjteni, de azzal kapcsolatban azért lenne egy megjegyzésem. A fügét, ha valaki le akarja főzetni pálinkának, a zöld részt, a héját, azt mindenképpen próbálja meg eltávolítani, mert az kicsit olyan zöldnövény ízűvé teszi a kész pálinkát.
A szakember a szőlőnél a kacsozásra, a törkölynél pedig a cefre nedvességtartalmára hívja fel a figyelmet. Arra is int, hogy a hordókban annyi folyadék legyen, amennyi a törmeléket teljesen ellepi.
Szöveg: Nagy Jenő
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg