
Kávézásból vállalkozás
Kézműves kávépörkölő kisüzemet hozott létre egy fiatal házaspár Zalaegerszegen. A vállalkozást a kávé, a kávézás iránti kedvtelés alapozta meg. A babszemek világának megismerését aztán komoly elhatározás követte.
Egyedi legyen a vállalkozás
A kávé iránti szerelemből indult az egész – meséli Gaál Benjamin, a Ground Roastery Kft. ügyvezető-tulajdonosa.
Feleségemmel elindultunk a kávézás útján, és elmélyedtünk ebben a dologban. Először barista oktatásokon vettem részt, majd pedig elkezdtem belevonódni abba, hogy hogyan is lehetne a kávéból valamilyen vállalkozást létrehozni. Nem szerettem volna kávézót, és akkor a felfedezések közben jöttem rá, hogy ezeket a kávékat kézműves módon pörkölik le. Elmélyedtem a specialty kávézás, sőt, pörkölés bugyraiban, ha fogalmazhatok így, és elkezdtük kitanulni. Az ún. magas minőségű, specialty kávék teljesen más ízvilágot adnak. Az embert a kávézás új világába viszik. Úgyhogy először is ez fogott meg. Hogy miért a pörkölés? Ez volt az, ami még megfogott az egészben. Talán ez egy olyan dolog, ami nem hétköznapi vállalkozás. Szerettem volna valamilyen egyedit, és ebben így megtaláltam.
- Mennyi időt vett igénybe az ötlettől a megvalósítás?
Körülbelül egy évet dolgoztunk ezen reggeltől estig, vagy inkább az ébredéstől az alvás pillanatáig. Nagyjából több mint fél év volt maga a tanulás és előkészítés, és a második félévben történtek az operatív előkészületek.
- Hol találtak helyet?
Zalaegerszegen, a Kinizsi utcán találtunk egy bérleményt. Egy régi ABC-t sikerült kibérelnünk, amit felújítottunk. Most kb. 70-80 négyzetméteren tudunk dolgozni.
- Milyen eszközökre van szükség ehhez a vállalkozáshoz?
A legfontosabb a pörkölőgép. Ez egy 5 kg-os, teljesen tisztán elektromos, Probat német gyártmány, ami a beruházásunk legnagyobb része. 5 kg babot tudunk behelyezni. Van súlyveszteség, hiszen a nedvesség a pörkölés során távozik a babból. Utána körülbelül 4-et veszünk ki. Mintegy negyed órás egy pörkölési művelet. 16-17 kg az a mennyiség, amit le tudunk termelni vele. Ezenkívül még apróságok: csomagoló-berendezések, mérlegek, a töltéshez szükséges eszközök.
- Körülbelül mekkora az az összeg, amit erre az egészre fordítottak? A vállalkozás elindítására, az eszközök beszerzésére?
Tízen-húszon milliós tételről beszélünk, amibe nekünk került. Igyekeztünk minden megtakarításunkat, személyes megtakarításunkat is ebbe belehelyezni, de természetesen ez nem volt elegendő, úgyhogy igénybe vettünk hiteleket is.
- A kávé honnan érkezik?
A kávét európai nagykereskedőktől, beszállítóktól szerezzük be. Ebből 5-10 található Európában. Most éppen egy spanyol partnerrel dolgozunk, ők azok, akik beszerzik ezt a kávét a termőhelyekről.
A babszemtől a pörkölésig
- A kávépörkölés mennyire lényeges a fogyasztó szempontjából? A pörkölésen múlik minden?
Lényeges igen, de a legtöbb, mégiscsak a babszemen múlik, hogy a bab honnan jön, milyen termőterületről, és milyen ízeket hordoz magában. Ezeket viszont csakis a pörköléssel tudjuk előhozni. Egy túlpörkölt kávéval elveszítjük azokat az ízeket, amiket a bab hordoz magában. Nagyon sok múlik a pörkölésen. A pörkölés nálunk a fő eljárás. Az egésznek az az alapja, hogy világosan pörkölünk, és világos pörköléssel minden egyes babból más ízt hozunk ki. Szóval amennyiféle alapanyagot vásárolunk, annyiféleképpen hozunk létre egy-egy világos pörkölésű kávét. Természetesen még ezen belül is tudunk változtatni egy adott kávéból. Tudok egy nagyon világos filter pörkölést is létrehozni, meg egy enyhén sötétebb, eszpresszónak való pörkölést is.
- Mennyi időbe telt megtanulni a technológiát, egyáltalán a vállalkozást?
Körülbelül ebben az egy évben, amit elmondtam, ebben ez zajlott. Ezen kívül külföldi képzéseken is részt vettem. Hosszú idő volt, nagyon sokat önfejlesztettem, nagyon sokat tudtam külföldről inspirálódni és tanulni.
- Mi a hosszú távú terv? Minek örülne?
Minél több helyre bekerülni, minél több kávézóba. Dolgozunk most egy webshopon is, hogy a kiskereskedelmi partnereket is el tudjuk látni. Először a megye, aztán az ország, és reméljük minél több helyre el tudunk jutni a termékünkkel.
Szöveg: Buza Beáta
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg