
Desszert műhely nyílt a Betti cukrászda helyén
Sokunknak jelentette a városban az első maszek fagyi élményét az 1983-ban alapított Betti Cukrászda, amely január elsejétől Partisan Desszertműhely néven új tulajdonossal működik tovább. Ezzel az elsősorban kézműves pékáruiról ismert, 2019-ben alapított sütőipari vállalkozás, a folyamatos fejlődésének egyik újabb állomásához érkezett: cukrászattal bővült.
Cukrászat és sütőipar együtt
Mindig is szerettünk volna sütőipari cégünk mellé egy cukrászatot, viszont a régi Betti Cukrászdának a megvásárlása véletlenszerű volt
– idézi fel a kezdeteket Nagy Zsolt, a Partisan Desszert Műhely tulajdonosa.
Úgy keresett meg minket Gehér László, mert szerette volna eladni, mi pedig kaptunk a lehetőségen, és belevágtunk. A megvásárlás egy évvel ezelőtt történt, ez nem mostani dolog. Egy évig bérleményben volt kiadva Gehér Lászlónak, és január elsejétől vettük át. Viszonylag gyorsan, 3 hét alatt felújítottuk, kifestettünk, új dizájnt kapott, új süteményeket készítettünk, új, jobb anyagokkal, és nagyon gyorsan nekiálltunk a nyitásnak.
Az egész üzlet 200 négyzetméter, ennek körülbelül a fele az, ami üzemtér. Jelenleg heten vagyunk, de úgy néz ki, hogy még szükség lesz kollégákra. Négy cukrászunk van, és négy pultos kollégával szeretnénk együtt dolgozni.
Egy ilyen lépés a vállalkozás életében egyrészt meggondolandó, másrészt ennek anyagi vonzata van. Körülbelül mekkora az az összeg, amit ebbe a fejlesztésbe beleforgatott?
Az egész megvásárlása, a beruházás, a dizájn, a felújítás 100 millió forint fölött van, viszont ezt önerőből, az eddigi évek nyereségéből sikerült finanszíroznunk.
Ebben az üzletágban, ebben a szakmában, akár a pékségben, akár a cukrászatban, mi a helyzet a munkaerővel?
Biztos munkahely
Nincs problémánk. Szeretnek nálunk dolgozni a kollégák, és viszonylag elég sokan is megkeresnek minket, hogy szeretnének hozzánk csatlakozni. Stabil és nagyon hosszútávú munkahelyet tudunk biztosítani mindenki számára. Leginkább egy olyan helyen, ami már a saját tulajdonunk. Szakmailag rendben vagyunk mind a cukrászatban, mind a sütőiparban, és az eladók tekintetében is. Eddig mindig megtaláltuk a megfelelő szakembereket, tehát egy szavam se lehet. Nagyon ügyesek, és nagyon jól képzett kollégáink vannak
– mondja Nagy Zsolt.
Utánpótlás szempontjából mit lát?
Az utánpótlás az már egy más kérdés. Az eléggé elszomorkodtató. Azt nem látom, hogy akár tíz-húsz év múlva hogyan fogjuk pótolni a kollégákat, ha valaki esetleg nyugdíjba megy, vagy abba akarja hagyni ezeket a szakmákat.
Milyen fejlesztéseket tervez? Milyen termékfejlesztés várható még majd az elkövetkezendő időszakban?
Pár hónap múlva előrukkolunk a fagylaltokkal. A legminőségibb alapanyagokat rendeltük meg előre, valamint megrendeltük a fagylaltgépet, hozzá a sokkolót és a pasztőröző gépet. Sokféle kézműves fagylalttal fogunk előállni a jó időkre, melegebb hónapokra.
Van már tapasztalat az üzlet forgalmát tekintve? Mit mondanak a vendégek, mit mondanak a munkatársak?
Pozitív mindenkinek a hozzáállása. Nagyon pozitívak a vevők, rengetegen jönnek, nagyon kíváncsiak ránk. Mivel ez egy nagyon régi múltú cukrászda, ezért eljönnek megnézni. Megkóstolják a süteményeket, van beülős részünk, tehát lehet fogyasztani kávét, süteményt. Megtalálhatóak a kézműves pékségeinkben gyártott kovászos termékek. Terasz is lesz a jó időben, de gondoltunk a fiatalabb korosztályra is, tehát kicsit fordulunk majd a modernebb sütemények felé is.
Hogy a pékség mellett legyen egy cukrászat is, az miért izgatja egy vállalkozó fantáziáját?
Szerintem a pékséghez hozzátartozik, legalábbis más országokban ez nagyon bevett szokás, hogy cukrászda, pékség egyben van. Ezt most így sikerült nekünk megvalósítani. Ez egy óriási kihívás, süteményeket gyártani, ebben részt venni.
Szöveg: Buza Beáta
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg