Péntektől kóstolható az ország tortája, a Spicces füge
A szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet.
Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke közölte, a 17. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája verseny idei kiírásában újdonság volt, hogy egy hungarikumlistáról kötelezően ki kellett választani legalább egy alapanyagot - osztotta meg a hellovidek.hu.
Elmondása szerint a Spicces füge respektus mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse-ból és diós-karamellás ropogósból épül fel, és kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé által biztosított ízeket akácmézes fehércsokis ganache és diós sablé korong koronázza meg.
Szentkirályi Alexandra pénteken közzétett videós bejegyzésében Lakatos Pál cukrász elmondta, hogy azért spicces a torta neve, mert a fügezselében tokaji aszú van, aminek az alkoholtartalmát elforralták, ugyanakkor az íze benne maradt.
A videóban szerepel, ahogy a kormányszóvivő megtekinti, ahogy összeforr a füge az aszúval, megkapja az akácmézes karamellás csokoládés glézt, a tetejére pedig barnacukorral készült linzertésztás keksz kerül.
Lakatos Pál elmondta, hogy amióta az ország tortája versenybe neveznek, minden évben dobogós helyet szereztek.
Magyarország Tortáját az érdeklődők 2023. augusztus 19-től vásárolhatják meg a penzcentrum.hu listájában szereplő több mint 400 cukrászdában országszerte.
Zalaegerszegen az édesszájúak az Esztrol Süteményboltban találkozhatnak a nyertes alkotással. (8900 Zalaegerszeg, Erdész u. 86)
Fotó: Illusztráció/ hellovidek.hu