2024.09.19., csütörtök - Vilhelmina napja
facebook
Keresés
Illés Fanni viszi a magyar zászlót a paralimpia párizsi megnyitóünnepségén

Illés Fanni viszi a magyar zászlót a paralimpia párizsi megnyitóünnepségén

2024. augusztus 14., 10:55
A zalaegerszegi kötődésű, az ötödik paralimpiáján szereplő, paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, Illés Fanni viszi majd a magyar zászlót a párizsi paralimpia megnyitón - hangzott el a kedden Budapesten tartott ünnepségen, melyen letették az esküt a paralimpiai csapat tagjai.

A párizsi paralimpia augusztus 28-án kezdődik és szeptember 8-ig tart, melyen 39 magyar versenyző 13 sportágban, 68 számban küzd majd a minél jobb helyezésekért. 

A budapesti Eiffel Műhelyházban tartott ünnepségen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár köszöntötte a jelenlévőket, majd Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke adott útravaló gondolatokat a sportolóknak – olvasható a Nemzeti Sport tudósításában. 

A magyar sportolók 14 turnusban utaznak majd ki Párizsba, a fogyatékkal élők seregszemléjére, a küldöttség első része augusztus 25-26-án indul. A magyar zászlót az ötödik paralimpiáján szereplő, paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, Illés Fanni viszi a megnyitón.

Három éve Tokióban hét arany-, öt ezüst- és négy bronzéremmel zárt a magyar küldöttség. Hasonló jó szereplésben bíznak a vezetők Párizsban is. 

Illés Fanni: 2004-ben eredetileg gerincferdülése miatt, rehabilitációs jelleggel kezdett el úszni. A 2008-as pekingi játékok óta valamennyi paralimpián részt vett, tehetségének, szorgalmának és kitartásának köszönhetően Tokióban már neki szólt a magyar himnusz. Tanulmányait tekintve szociális munka szakon végzett az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, egyetemi évei alatt az év egyetemi sportolójának is megválasztották. 2022-ben megszületett kisfia, Mór – szerepel a Magyar Paralimpiai Bizottság honlapján.

Szöveg: Jóna István

Fotó: illesfanni.hu