Tíz konyhai trükk, amihez csak sóra van szüksége
A só nélkülözhetetlen konyhai alapanyag, amely nemcsak a fűszerezésben játszik alapvető szerepet, hanem meglepően sokrétűen felhasználható – a tojás frissességének ellenőrzésétől kezdve egészen a serpenyők és vágódeszkák tisztításáig.
Harold McGee amerikai író, az élelmiszertudományok mestere és a főzés szakértője tíz zseniális konyhai praktikát gyűjtött össze, amelyeket mindenkinek érdemes ismernie – számolt be a Roadster.
A só felhasználásának módjai:
- Egy lábasba töltsön sós vizet. Ha a tojás elsüllyed, friss, ha viszont a víz felszínén lebeg, akkor már régebbi.
- Amennyiben valamilyen étel kifolyik a sütőben és rásül a felületre, szórjon rá sót. Miután a sütő szobahőmérsékletűre hűl, a lerakódott szennyeződéseket könnyedén el lehet távolítani.
- Ha szeletelt gyümölcsöt sós vízbe áztat, az nem fog megbarnulni.
- Az öntöttvas serpenyők külső tisztítása kifejezetten fáradságos feladat, de egyszerűbbé válik, ha sót egy kevés vízzel összekever, majd a felületre dörzsöli. Ez a paszta hatékonyan eltávolítja a koszt, a rozsdadarabokat és a foltokat. Sőt, nemcsak az öntöttvas edényeket tisztítja meg, hanem a rézből készült edényeket is újjá varázsolja.
- A rovarokat, például a hangyákat, távol tarthatjuk otthonunktól, ha vonulási útjukra sót szórunk.
- A vörösborfoltok eltávolítása rendkívül nehéz lehet, de ha a textíliát az öntöttvas serpenyő tisztításához használt sópéppel dörzsöljük be, a folt könnyebben kijön.
- Ha tojásfőzéskor sót adunk a vízhez, a tojáshéj kevésbé valószínű, hogy megreped a forrás során.
- Sóoldatba áztathatjuk a húst, például a pulykát, hogy sütés közben még szaftosabb és puhább maradjon.
- A halak sütés előtti sóhéjjal való bevonása megakadályozza a kiszáradásukat, így azok omlósabbak és ízletesebbek lesznek.
- Nemcsak a serpenyőket, hanem a vágódeszkákat is tökéletesen megtisztíthatjuk, ha nagy szemű sót egy fél citrom levével elkeverve alaposan belemasszírozzuk a felületbe.
Fotó: illusztráció/Freepik