2024.09.16., hétfő - Edit napja
facebook
Keresés
Tévésorozatok és egerszegi legendák nyomában

Tévésorozatok és egerszegi legendák nyomában

2024. július 06., 12:00
Új tematikával folytatja a belvárosi sétákat a Tourinform iroda. Az „Egerszeg más szemmel: A nagy pénzrablástól a Trónok harcáig” című rendezvényen a nagysikerű tévésorozatok nyomán fedezik fel a zalai vármegyeszékhelyen történt eseményeket.

A kirándulásokon a turisták és a városban élők is sok érdekes ismeretet szereznek. Válaszokat kapnak a kérdésre; milyen legendák kapcsolódnak azokhoz az építményekhez, melyek előtt nap, mint nap elmennek.  

A családommal 1977-ben költöztem Türjéről, Zalaegerszegre. A gyerekek kicsik voltak, mind a ketten dolgoztunk. Nem sok időnk volt városnézésre, és akkoriban lehetőségünk sem volt rá. Most úgy érzem, hogy szeretném megismerni a város történetét

- mondta Molnár Jánosné, aki már korábban is részt vett a Tourinform rendezvényén.

Az első városismereti programot tíz esztendővel ezelőtt szervezték. A kezdeményezéshez évről évre többen csatlakoztak. A nagy érdeklődésnek köszönhetően 2021-től „Titkok, ízek, szerelmek” összefoglaló néven hirdetnek rendezvénysorozatot a nyári szezonra.  

A program keretében tizenkét alkalommal invitáljuk a turistákat és a helyieket, hogy együtt fedezzük fel városunkat. Kezdetben klasszikus, általános témákkal, városismereti programmal indítottuk útjára a vendégeket. Ugyanakkor azt tapasztaltuk, hogy a különleges, akár bulváros történetek és sztorik iránt is érdeklődnek a hozzánk csatlakozók

- foglalta össze Tuboly Andrea, a Zalaegerszegi Tourinform Iroda vezetője.

A felfedező út a Széchenyi térről a pár méterre lévő üzletig vezetett. A hetvenes-nyolcvanas években itt csemegeboltot üzemeltettek. A pult mögött, ahogy az 1977-ben forgatott csehszlovák sorozat címe is utal rá, nők álltak.

Az idegenvezető a Kórház a város szélén című sorozat filmzenéjét is lejátszotta. A dallamot sokan felismerték, azt azonban csak kevesen tudták, hogy a szemben lévő, 1790-ben emelt épületben 1848-ig városi menedékház működött, amit 1848-ban 12 ágyas kórházzal bővítettek. Az ispita emlékét a ház falát díszítő dombormű őrzi.  

A harmadik állomásunk az egykori bérház, amely az Ispotály köz, illetve a Berzsenyi út felől is megközelíthető. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok egerszegi polgár emlékezik a régi Belfegor borozóra. A séta résztvevői ennek kapcsán a Louvre fantomja című tévésorozat kulisszatitkaiba is betekintést nyerhetnek. A városunk fő terén, a Dísz téren a Trónok harca lesz az a sorozat, aminek megkeressük a göcseji változatát

- jelezte Tódor Tamás idegenvezető, aki egyben a Tourinform iroda marketing referense.

Az amerikai produkcióban nagy szerepet játszott a sárkány, amit Klagenfurt – Zalaegerszeg testvérvárosának – címerében is megjelenítettek. Az időutazást a polgármesteri hivatal előtti téren, a városmakett tanulmányozásával zárták, ahol Tódor Tamás a múlt században történt pénzrablásról mesélt a résztvevőknek.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

gFJwkstlADE
# Kapcsolódó galériák