2024.09.08., vasárnap - Mária, Adrienn napja
facebook
Keresés
Sikeresen zárult a Múzeumok Éjszakája Zalaegerszegen

Sikeresen zárult a Múzeumok Éjszakája Zalaegerszegen

2024. június 24., 11:13
Sikeresen zárult a Múzeumok Éjszakája Zalaegerszegen, ahol hat helyszínen várták a kultúrakedvelőket az év legrövidebb estéjén. Az országos rendezvényhez csatlakozva a programok a vármegyeszékhelyen is a labdarúgás tematikája köré épültek.

Hat óra előtt pár perccel már sorban álltak a vendégek a Mindszentyneumban jegyekért. A kiállítások bejárása mellett a családok és gyermekek számára egyaránt izgalmas lehetőségekkel színesítették az eseményt. Az egyik közönségcsalogató a zseblámpás tárlatvezetés volt. A Göcseji Múzeumban a gyerekeket régészkedéssel és kézműves foglalkozásokkal várták. Emellett a focis játékokat is sokan kipróbálták.

Havasi Bálint főigazgató szerint a rendezvény lehetőséget ad a múzeumoknak arra, hogy látogatóiknak egy másik szemszögből mutatkozhassanak be. Erre figyelve nyitották meg a restaurátor műhely kapuit is, ahol a vendégek a zárt ajtók mögött zajló mindennapos háttérmunkát láthatták. A gólpassz tematikához csatlakozva az igazgatóság és a ZTE megállapodást kötött. Így a Mindszentyneumban és a Göcseji Múzeumban is érdekes futballtörténeti kiállításokat és előadásokat tartottak.

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a rendőrség és a Zalaegerszegi Törvényszék is csatlakozott a kulturális forgataghoz. A bibliotékában – az országos rendezvénysorozathoz illeszkedve – szintén a futball került a középpontba. Lábtengóval, totóval és archív újságcikkekkel is készültek. A bíróságon mindenki rabbá válhatott egy rövid időre. A látogatók megismerhették, milyen egy elítélt élete a fogdában, ujjlenyomatot vettek tőlük és rabfotót készíthettek. A közönség az utolsó zalai halálraítélt történetét is megismerhette. A törvényszéki tárlatvezetésekre a helyek – csakúgy, mint tavaly – idén is gyorsan beteltek.

A Múzeumok Éjszakája 22. alkalommal hívja fel a figyelmet ezekre a kincsekre országszerte. Idén több mint 400 intézmény tárta szélesre kapuit, akik – a visszatérő látogatók reményében – a megszokottól eltérő módon mutatták meg magukat.

Szöveg: Nagy Jenő

Fotó: Médiacentrum Zalaegerszeg

GT9ZqKFlQkU