2024.09.08., vasárnap - Mária, Adrienn napja
facebook
Keresés
Rejtőzködő kincsek a Göcseji Múzeumban

Rejtőzködő kincsek a Göcseji Múzeumban

2024. június 20., 16:33
Rejtőzködő Kincsek címmel nyílt kiállítás a Göcseji Múzeum időszakos kiállítótermében. A tárlatot egy zalaegerszegi gyűjtő magánkollekciójából állították össze. A válogatás a 19. század végének és a második világháború utáni időszak magyar festészetét mutatja be.

Munkácsy Mihály, id. Markó Károly és Székely Bertalan képei is feltűnnek az összeállításban. A kivételes értékű alkotásokat a megnyitón Kostyál László művészettörténész, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának tudományos igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe. 

Két Munkácsy-kép van a kiállításban. Az egyik a Magyar Nemzeti Galériában látható Délutáni vizit című kép nagyméretű akvarellvázlata. Ezen már kidolgozták a részleteket, a színek még nem teljes mértékben, de látszik a Munkácsy-féle igényesség.

Müller Imre Miklós festőművész, a kiállítás kurátora személyesen ismeri a névtelenséget kérő műgyűjtőt. Mint mondta, a mecénás eleinte befektetési céllal vásárolta a képeket.

Ezt a művészetnek titulálom, hogy tulajdonképpen egyfajta fejlődésen ment keresztül a gyűjtő is, hogy a szenvedélyévé vált, és kialakult egy arculat, ami szerint begyűjti az adott képeket. Ez volt az a kollekció, amely felépíthető volt, hogy egységes arculatként bemutatható legyen.

Havasi Bálint főigazgató a lakossági felajánlásnak köszönhető kiállítás apropóján a múzeumok közösségi szerepét hangsúlyozta.

A Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának célja, hogy a helyi közösséggel együtt a helyi közösségért dolgozzon. Ezért számunkra nagyon örvendetes, hogy a közösség egy névtelenséget kérő tagja megosztja gyűjteményét a közösséggel, és nagyon örülök, hogy ennek a kiállításnak a helyszíne a Göcseji Múzeum lehet, hiszen itt újra a közösséget, Zalaegerszeget és ezt a helyi gyűjteményt tudjuk ünnepelni.

A késő barokktól az avantgárd kollázstechnikáig 29 alkotást felvonultató tárlatot a közönség először a Múzeumok éjszakáján tekintheti meg. A kiállítás augusztus végéig látogatható.

Szöveg: Nagy Jenő

Fotó: Médiacentrum Zalaegerszeg

LeYU6CNZDPg