2024.10.15., kedd - Teréz napja
facebook
Keresés
Népzenei verseny az Apáczaiban

Népzenei verseny az Apáczaiban

2024. október 14., 09:25
Megrendezték a XV. Vass Lajos Népzenei Verseny Elődöntőjét az Apáczai művelődési központban. A zeneszerző és népzenekutató nevét viselő szövetség 1995-ben alakult. Felhívásukkal szeretnék összefogni és segíteni a Kárpát-medencében működő népdalköröket és népzenei csoportokat, illetve a hagyományokat őrző közösségeket.

A „Hagyományos régiók, régiók hagyománya” című megmérettetésre a Dunántúlról és a határon túlról csaknem kétszázan érkeztek. A legfiatalabb énekes alig múlt hat esztendős, míg a legidősebb már a 80. életévét is betöltötte. A zalaegerszegi találkozó házigazdája az "Igazgyöngy" Hagyományőrző Egyesület.

Mi Andráshidán 1995-ben kezdtünk el dalolgatni. Én a Vass Lajosnak a nyári táboraiba minden éven részt vettem, és ott olyan ismereteket szereztem, ami kell ahhoz, hogy egy népdalkör eredményesen működhessen. Ebből az ismeretségből adódott, hogy kétévente induló versenyen a kezdetektől fogva mi vállaltuk a szervező szerepet

- idézte fel Horváth Ernőné, az "Igazgyöngy" Hagyományőrző Egyesület szakmai vezetője.

Fiatal tagtársuk, Sárközi Máté katonadalokkal készült. Szabadidejében néptánccal foglalkozik. A hagyományok őrzése fontos szerepet játszik életében.

Számomra a népdal szeretete onnan jött, hogy rátaláltam egy kazettára kisgyermekkoromban, amin népdalok voltak. Ez nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Később csatlakoztam az andráshidai "Igazgyöngy" Hagyományőrző Egyesülethez, és emellett az általános iskolában az énektanárom is sokat foglalkozott velem. Rengeteg versenyen voltunk, ahonnan mindig szép eredménnyel tértem haza

- emelte ki Sárközi Máté.

Harmincöt népzenei csoport, illetve szólista lépett a zsűri elé. Az ítészek engedékenyek voltak, a kritikákat segítő szándékkal fogalmazták meg.  

Célunk az, hogy legyen miért összejönni és énekelni. A versenyzők azt érezzék, hogy el tudnak jutni a középdöntőbe, és onnét még esetleg a döntőbe is. Tehát itt az elődöntők során olyan komoly szakmai értékelést adunk, amivel segítséget tudunk adni a csoportoknak a további működésükhöz

- erről már Farkas Márta, Vass Lajos Népzenei Szövetség ügyvivő elnökhelyettese beszélt hírportálunknak.

A legjobbak továbbjutottak a középdöntőbe, amit jövőre rendeznek Sümegen. A Kárpát-medencei döntő 2025 őszén, Budapesten lesz.   

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

pvV80UgbHSE
# Kapcsolódó galériák