2024.10.18., péntek - Lukács napja
facebook
Keresés
Múzeumok éjszakája – A könyvtár, a törvényszék és a rendőrség is megnyitja kapuit

Múzeumok éjszakája – A könyvtár, a törvényszék és a rendőrség is megnyitja kapuit

2024. június 13., 08:27
A Deák Ferenc könyvtár és a Zalaegerszegi Törvényszék is megnyitja kapuit a látogatók előtt június 22-én, a Múzeumok éjszakáján. A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság idén először csatlakozik az eseménysorozathoz.

Az egyenruhások nagy erőkkel és látványos programelemekkel készülnek. A főkapitányság épületének előterében a relikviákat bemutató időszaki tárlatot, a szabadtéren pedig többek között a kutyás bemutatót tekinthetik meg az érdeklődők.    

Az alosztály munkatársai a fegyverzetet, illetve a fegyverzettechnikát mutatják be, a bűnügyi technikus kollegáink pedig izgalmas bemutatót tartanak. Ha a látogatóink igénylik, leveszik a kéz és tenyérlenyomatot. A tevékenység irányítási központ munkatársai betekintést adnak a munkájukról. Emellett bűnmegelőzési játékokat szervezünk kicsiknek és nagyoknak, valamint tájékoztatást adunk az online elkövetett bűncselekményekről

- ismertette Tóth László rendőr alezredes, a Zala MRFK Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője.

A törvényszék és a büntetésvégrehajtási intézet tárlatvezetésekkel illetve a „115 év a bitó árnyékában” című rendezvénnyel várja a 12 éven felülieket. A szám az 1909-ben átadott börtön épületének jubileumára utal.

"A bitó árnyékában” olyan mottója az éjszakának, melynek során olyan történeteket mutatunk be, amik a 21 században történtek. Ugyanakkor, ha ezek 35-40 évvel ezelőtt esnek meg, akár a bitó árnyékában is végződhettek volna. Arra nem lesz lehetőség, hogy bemenjünk a börtönbe, de a börtön beköltözik egy picit a törvényszék épületébe; be lehet öltözni rabruhába és meg lehet tekinteni a zárkát. Igény szerint a csuklón is kattanhat a bilincs, de természetesen csak akkor, ha a látogatók közül valaki ezt kéri

- mondta Balog Eszter, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtótitkára.

Az ország egyik legnagyobb kulturális eseménye a nyári labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt zajlik, így a hívószó a „Gólpassz”. Ennek jegyében a bibliotékában a foci és a sport kerül a középpontba. 

Megrendezzük a lábtengo versenyt, a látogatóink akár a könyvtáros kollégáinkat is kihívhatják egy lábtenisz mérkőzésre. Emellett könyvvásárral várjuk az érdeklődőket, illetve a helyismereti, helytörténeti anyagunkból – a zalaegerszegi futballtörténetnek az emlékeiből – egy kiállítást mutatunk be. A makerspace műhelyünk jóvoltából robotok is tartanak majd focibemutatót

- erről már Tóth Renáta, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója beszélt.

A könyvtárosok sportfogadásra is adnak lehetőséget; a zalaegerszegi futball történetéből összeállított TOTO fő díja a labdajátékokhoz kapcsoló ajándék lesz.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

J3_UFuCDrYM
# Kapcsolódó galériák
# Kapcsolódó cikkek