2024.09.17., kedd - Zsófia napja
facebook
Keresés
Mindszenty József utolsó évei és kultusza

Mindszenty József utolsó évei és kultusza

2024. szeptember 11., 13:30
Mindszenty József utolsó évei és kultusza címmel tartottak előadást a Mindszentyneumban. A Rubicon Intézet által támogatott esten Balogh Margit, a Mindszenty monográfia szerzője és Török Csaba atya beszélgettek a bíboros életéről és haláláról.

A bemutatón kiderült, hogy utolsó éveit Bécsben töltötte. A katolikus egyház meghatározó alakja innen indult világkörüli útjaira, amelyek során minden kontinenst felkeresett. Így vált a magyar diaszpóra püspökévé. Vatikáni látogatása azonban kétségeket ébresztett benne, hogy valóban a helyes úton jár-e.

Kitüntetett figyelemben részesül Rómában, ahol egy hónapot tartózkodik mindösszesen. Nem igazán az ő világa ez a formális kuriális világ. Lelkiismerete is háborog, hogy jó döntés volt-e elhagyni az országot, és, hogy ezzel feladta vagy sem azokat az elveket, amelyeket képvisel. De az emigrációs papságtól, ismerősöktől, távolabbiaktól és közelebbiektől egyaránt megerősítést kap, hogy igen itt egy új feladat vár rá

- ismertette dr. Balogh Margit, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont általános főigazgató-helyettese, és a legteljesebb Mindszenty monográfia szerzője.

A bíboros lelkipásztori útjai során az összetartozás és az egység üzenetét hirdette. Munkássága idején kiemelkedően sokat tett a magyarság hagyományainak megőrzéséért és ápolásáért.

Én úgy gondolom, hogyha Mindszenty bíborosnak a lelkipásztori útjait, amelyet a nyugatra szakadt magyarság körében végzett összegezni kell, akkor valószínűleg talán ez az egyik legfontosabb szó, hogy megszülni, megerősíteni és elősegíteni azt az egységet, amire annyira nagyon szükség van. Különösen akkor, amikor idegen közegben amúgy is könnyen meginog az ember kötődése, identitása

- nyilatkozta dr. Török Csaba atya, egyetemi tanár, s egyben Mindszenty-kutató.

Az atya hozzátette: Magyarország utolsó hercegprímásának boldoggá avatási folyamata már több mint négy évtizede tart. A hívek és az egyház egy csodára vagy közbenjárásra várnak, amelyet a vatikáni szakértők vizsgálnak ki. Ezt követően kaphatja meg Mindszenty József életművének hivatalos elismerését.

Szöveg: Kiss Alexandra

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

yo7fIWaQBAU
# Kapcsolódó galériák