2024.10.22., kedd - Előd napja
facebook
Keresés
Magyar Menyasszony a Göcseji Múzeumban

Magyar Menyasszony a Göcseji Múzeumban

2024. október 20., 20:06
Magyar Menyasszony címmel érkezett kiállítás Zalaegerszegre. Az 1100 éve Európában, 20 éve az Európai Unióban című programsorozat ezen állomása szerda estig látogatható a Göcseji Múzeumban. Az időszaki tárlat az elmúlt ötszáz év történetein keresztül mutatja be a híres és névtelen hölgyek sorsát, valamint a nők társadalmi szerepét az adott korszakokban.

A tablókon a megrendezett házasságoktól egészen az online ismerkedésig olvashatunk érdekességeket, s közben a megváltozott szokásokat is nyomon követhetjük. A legrégebbi szerelmi történet Habsburg Máriához köthető, míg a legfiatalabb Lilláé, aki egy internetes társkereső platformon találta meg élete párját.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával érkezett ide Zalaegerszegre az 1100 éve Európában, 20 éve az Európai Unióban keretében több kiállítás, több program, kézművesfoglalkozások, előadások. A Göcseji Múzeumban a Magyar Menyasszony című kiállításnak a tablóváltozatát, vándorkiállítás változatát fogadtuk be, amely a Nemzeti Múzeumban mutatkozott be nagy sikerrel

- nyilatkozta Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója.

Kollár Csilla, művészettörténész egyúttal egy viselettörténeti előadást is tartott: „A 19. századi divat változásai a Magyar Nemzeti Múzeum menyasszonyi ruhái kapcsán” címmel.

Ezek a történetek a Nemzeti Múzeumban megrendezett kiállításnak a részei voltak. Itt 50 történet tárult a látogatók elé. Ennek most egy részlete itt is olvasható. A kiállítás kurátorának, Simonovics Ildikónak az volt az elképzelése, hogy 50 történeten keresztül mutassa be Magyarországon a házasságnak és a menyasszonyoknak a történetét. Maguk a történetek azok nem kronológiai sorrendben voltak, hanem a megismerkedéstől az eljegyzéstől tartottak egészen a válásig, hiszen ugye ez is a történet része lehet adott esetben

- ismertette a Magyar Nemzeti Múzeum szakembere.

A programsorozat a hétvégén Zalaegerszeg több pontján várta az érdeklőket. Köztük a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárában „Száll a világ lepke-szárnyon” verses ének előadáson, míg a Mindszentyneumban antropológiai bemutatón vehettek részt a látogatók.

Szöveg: Kiss Alexandra

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

6tbj4ymUgEo
# Kapcsolódó galériák