2024.10.22., kedd - Előd napja
facebook
Keresés
Levéltári napot rendeztek – Ötvenéves a Zalai Gyűjtemény

Levéltári napot rendeztek – Ötvenéves a Zalai Gyűjtemény

2024. október 16., 14:34
Idén 50 éves a Zala Vármegyei Levéltár legjelentősebb kiadványsorozata, a Zalai Gyűjtemény. Ebből az alkalomból levéltári napot rendeztek Zalaegerszegen. A tanácskozásra a fővárosban és a dunántúli városokban, illetve a zalaegerszegi társintézményekben dolgozó szakembereket is meghívták.

A résztvevőket Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte, aki példaértékűnek és pótolhatatlannak nevezte a közgyűjtemények munkáját. Mint Káli Csaba fogalmazott, a jubileum arra is lehetőséget adott, hogy megismerjék a régióban működő levéltárak kiadványait.

Úgy gondoltuk, hogy méltó lenne, ha az elődökre is emlékezve egy konferenciát szentelnénk ennek az alkalomnak. Kicsit tágabb kontextusba helyezve országos, regionális, illetve a szomszéd vármegyék hasonló kiadványaira is koncentrálnánk. Az előadások rávilágítanának arra is, hogy a vidéki műhelyek az elmúlt évtizedekben – vagy akár az elmúlt 50 évben –, milyen produktumokat hoztak a felszínre, és hogyan dolgoznak ezek a levéltárak

- fejtette ki dr. Káli Csaba, a MNL Zala Vármegyei Levéltár igazgatója.

Az elmúlt időszakban nagyon fontos levéltári dokumentumokra és forrásokra épülő publikációk jelentek meg. A rendezvényen a jövőbeli irányokat, valamint a tudományos célokat is meghatározták.

A fő kérdés az, hogy lesz-e olvasó, lesz-e érdeklődő, és ez alapvetően a fiatalokra vonatkozik. A levéltárak végzik tovább a munkájukat, lehetőség szerint távol ettől a virtuális valóságtól, és írásban igyekszünk közölni az ismereteinket

- erről már dr. Ö. Kovács József, a MNL Tudományos Igazgatóság igazgatója beszélt.  

Az elmúlt félévszázadban kiadott kötetek a címertantól kezdve a paleográfián át számos társadalomtudományi és politikatörténeti tanulmányt tartalmaznak. A Zalai Gyűjtemény idén megjelent, 86. könyvében a 2022-ben rendezett, „Családtörténeteink” című konferencia előadásait tették közzé.  

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

21V0ES0PrXs
# Kapcsolódó galériák