2024.09.08., vasárnap - Mária, Adrienn napja
facebook
Keresés
Kötet jelent meg zalai építészek munkásságáról

Kötet jelent meg zalai építészek munkásságáról

2024. június 25., 16:45
A látványos kiadvány 65 szakember munkásságát mutatja be.

Bemutatták a Zalai építészek munkássága című könyvet. A Zala Vármegyei Építész Kamara szerkesztésében megjelent kiadvány 65 helyi szakember tevékenységét összegzi a 2000-2023 közötti időszakból, több mint 200 oldalon. Hosszú ideje nem jelent meg olyan könyv a megyében, amely munkáikon keresztül mutatja be az építészeket, és egyben a művészeti ágat is népszerűsíti. Bertók Sándor kamarai elnök szerint így hiánypótló áttekintést adnak az elmúlt két évtizedről, amely az építészetben különösen progresszív időszaknak számít.

A Zala Megyei Építész Kamara elnöksége eldöntötte, hogy egy olyan hiánypótló könyvet szeretne kiadni, ami bemutatja az elmúlt 20 évben Zala megyében tervezett épületeknek a tervezőit és azokat az épületeket, amik már megvalósultak. Azt gondolom, ez a könyv mindenki számára nagyon fontos lehet, nem csak az építészek számára, hanem akár az új nemzedék számára is, akik megismerhetik a mostanában készült épületeket – és erre nagyon büszkék vagyunk

– mondta a Zalaegerszegi Médiacentrumnak Bertók Sándor, a Zala Megyei Építész Kamara elnöke.

A készülő kötetről szóló felhívással egy éve a vármegyei kamara valamennyi - több, mint 200 – tagját megkeresték; végül 65-en döntöttek úgy, hogy szerepelnek a kiadványban. Agg Ferenc fontosnak érezte, hogy megmutassa tevékenységének egy részét, úgyis, mint az elmúlt 23 év egyfajta lenyomatát. A kamara alelnöke arról tájékoztatott:

Mindenki maga döntötte el a tagság közül, hogy részt kíván-e venni, meg kívánja-e mutatni a munkásságát és ezáltal önmagát. Mivel hosszú időszakról van szó, 23 évről - egy ember munkásságával mérve – szinte egy életmű nyomata rögzül ebben a kiadványban

– fejtette ki a szakember.

Az olvasó az építészeti alkotások között intézményekkel éppúgy találkozhat, mint lakó- illetve közösségi házakkal vagy kegyhellyel. A látványos kötet nyomdai előkészítéséért Orbán Ildikó felel. A tervek szerint a teljes anyagot tablókiállítás formájában tárják a közönség elé augusztus végén.

Szöveg: Szigeti Éva 

Fotó: Médiacentrum Zalaegerszeg

9PS2fR1_a04