2024.10.24., csütörtök - Salamon napja
facebook
Keresés
Keresztury Dezső, a főgimnázium diákja címmel nyílt plakátkiállítás a Zrínyiben

Keresztury Dezső, a főgimnázium diákja címmel nyílt plakátkiállítás a Zrínyiben

2024. szeptember 06., 15:00
A Zrínyi-gimnáziumban, Keresztury Dezső alma materében folytatódott a költő születésének 120. évfordulóját ünneplő programsorozat. Az iskolában plakátkiállítást szerveztek, ahol egyebek mellett az intézmény falai között töltött éveit ismerhetik meg az érdeklődők.

A tárlatot Schneider János, a létesítmény igazgatója nyitotta meg, aki emlékeztetett: Keresztury itt végezte tanulmányait az első világháború alatt, majd korábbi iskoláját nyugdíjba vonulása után is rendszeresen felkereste.

Két időszakra fókuszál tehát az a kiállítás, amely iskolánk Borbás György galériájában kapott helyet: a gimnáziumi éveire és a későbbi visszatéréseire az iskolába, az utolsó évtizedeiben őrzött kapcsolatára. Fontosnak tartjuk, hogy a diákok felismerjék és megismerjék Keresztury Dezsőt, valamint azt a példamutatást, amelyet alázatból, munkabírásból és emberségből adott számunkra.

A 8 plakátból álló kiállítás szerkesztésében és összeállításában a diákok és tanárok egyaránt részt vettek.

Én voltam felelős a vizuális tervezésért, és elsősorban az volt a célom, hogy egy olyan kreatív és újszerű köntösbe öltöztessem a témát, amivel a diákok és tanárok még nem találkoztak. Szerettem volna felhívni a figyelmet Keresztury Dezső munkásságára, és olyan vizuális elemeket megjeleníteni, amelyeket érdekesnek találhatnak mind a tanárok, mind a diákok.

- mondta portálunknak Gál Regina, a Keresztury Dezső, a főgimnázium diákja című tárlat szerkesztője. 

Stárics Roland igazgatóhelyettes, a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium munkatársa így fogalmazott:

Egy ilyen plakátkiállítás összekötő kapocs a jelen generáció és a múlt nagy diákgenerációi között. Fontos, hogy a diákok tudják, Zalaegerszegről indulva milyen jelentős tudományos pályát lehet befutni, akár az irodalom, akár a művészetek, akár a politikai téren. A mostani diákoknak azt üzenjük, hogy legyenek büszkék az iskola múltjára, és ők is vigyék tovább ezt az örökséget. Lehet, hogy a jövőben róluk is készül majd ilyen plakátkiállítás.

A rendezvény koszorúzással folytatódott, majd a gimnázium könyvtárában beszélgetéssel zárult a program. Itt korábbi Keresztury-díjas diákok, tanárok, valamint az emlékév szervezéséért felelős intézmények és civil szervezetek képviselői emlékeztek meg az irodalmárról.

Szöveg: Nagy Jenő

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

YUi4pPmUQlQ
# Kapcsolódó galériák