
Kék Zónák és a hosszú élet titkai
A teltházas előadáson Szabó Attila a japán szigetlakók szokásairól, életmódjáról, valamint az ezekhez kapcsolódó kutatások legfontosabb eredményeiről mesélt a közönségnek.
Azt kutatjuk, hogy vajon, hogyan mi módon tudnak úgy élni, hogy ilyen hosszan élnek. Van valami tudatosság mögötte vagy valami természetes életmódtényező? Ezt kutatjuk, és hogyha megtaláljuk a megoldásokat, és ha megvannak a megoldások, akkor talán lehetne ebben követni
- nyilatkozta Szabó Attila, a Hetednapi Adventista Egyház lelkésze.
Az eddigi vizsgálatokból kiderült, hogy Kék Zónákban élők jellemzően, hogy természetes alapanyagokból álló étrendet követnek, rendszeresen mozognak, erős hitük és világos életcéljuk van, miközben szoros közösségekben élnek. A programsorozat szervezői célul tűzték ki, hogy ezt a szemléletet Magyarországon is szélesebb körben népszerűsítik.
Azért szerveztük, mert szeretnénk egyfajta egészségtudatosságot képviselni itt a városban, városokban. Nagykanizsán és Keszthelyen már múlt héten elindult a sorozatunk. Nagyon kapóra jön ehhez az a fajta kutatás, amit Dan Buettner végzett az elmúlt húsz évben. Ugye ő 5 olyan területet kutatott, ahol már korábban mások is felfedezték azt, hogy sokkal tovább és egészségben élnek emberek, ahhoz képest, ahogyan mondjuk a mi civilizált világunkban jellemző, akár Európára, akár a jóléti Amerikára. És azt nézte meg, hogy mik azok a tényezők, amik ehhez hozzájárulnak, ezeket gyűjtötte össze
- ismertette Frend László, lelkész.
Az esemény zárásaként a vendégek az okinawai gasztronómiai kultúra jellegzetes ételeit kóstolhatták meg. A kínálatban banános-almás kurkumaturmix, édesburgonya-falatkák, valamint zöldséges csampuru szerepelt.
Szöveg: Kiss Alexandra
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg