2024.09.19., csütörtök - Vilhelmina napja
facebook
Keresés
Egy hónap múlva Göcsej Filmszemle

Egy hónap múlva Göcsej Filmszemle

2024. szeptember 17., 14:00
Idén az alkotók 85 művet méretnek meg a zsűri előtt.

Alig egy hónap múlva, október 11-12-én rendezik a Göcsej Filmszemlét. A jubileumi, huszadik alkalommal meghirdetett seregszemlére gazdag  programkínálattal, szakmai fórumokkal és kiemelt díjazással készülnek a szervezők. A nevezés augusztus 30-án zárult. Ezúttal 16 filmetűd, 19 kisjátékfilm, 39 dokumentumfilm és 11 - diákok által készített - kisfilm érkezett a felhívásra. Utóbbiakat külön tematikával szólították meg a pályázat kiírói.

Frauenhoffer Márta, a Zalaegerszegi Televízió és Rádió Kft. ügyvezetője kiemelte: a 14 és 22 év közötti fiataloktól azt kérték, hogy a médiaértés és a médiatudatosság témájában arra hívják fel a figyelmet, hogy mennyire fontos ma az internet használata, ugyanakkor milyen veszélyei vannak. Mint fogalmazott, ez az egyik újdonság. A másik az, hogy mivel a diákfilm kategóriában sok alkotás érkezett, úgy határoztak, hogy a kétnapos seregszemle első napján levetítik ezeket a filmeket.

A program egészének ezúttal a Zalaegerszegi Televízió ad otthont. A stúdióban a meghívott 7-8. osztályos diákoknak tartott vetítést követően 10 órától kerekasztal-beszélgetés lesz Tóth László bűnmegelőzési alosztályvezetővel és Pöltl Ákos családbiztonsági szakértővel. A ZTV pénteken nyílt napot tart, így élőben megtekinthető a Híradó hat órakor, majd a Kultúrkör című magazin is fél hétkor. Szombaton a filmszemlére érkezett alkotásokat vetítik, majd 16 órától fórum várja az érdeklődőket a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság szakértőivel. A filmszemle létrejöttét idén két nagy támogató segíti.

Frauenhoffer Márta hangsúlyozta:

Az egyik a Nemzeti Filmintézet, amely már évek óta segíti a munkánkat, idén még a korábbiaknál is nagyobb összeget sikerült elnyernünk pályázat útján, ennek is köszönhető, hogy kétnaposra sikerült fejlesztenünk a fesztivált. Ugyancsak nagy öröm, hogy a Médiatanács is visszatért a támogatók közé, az ő javaslatukra, és az ő támogatásukkal hirdettük meg ezúttal a diákfilm-kategóriát, és a díjakat is az NFI és a Médiatanács támogatásával adjuk át.

A XX. Göcsej Filmszemle díjait október 12-én 18 órakor a ZTV stúdiójában adják át, ahol ezt követően a fődíjas filmet láthatja a közönség.

Szöveg: Szigeti Éva

Fotó: Médiacentrum Zalaegerszeg

9v6D7xOMmsk