2024.09.21., szombat - Máté, Mirella napja
facebook
Keresés
Az ifjú Mátyás a Hevesi Sándor Színházban

Az ifjú Mátyás a Hevesi Sándor Színházban

2024. szeptember 20., 10:13
Mikó Csaba: Az Ifjú Mátyás című zenés-történelmi színművének bemutatójával folytatják a Lázár Ervin Programot Zalaegerszegen. A produkciót pénteken láthatta először a közönség Mihály Péter rendezésében a Hevesi Sándor Színházban.

A darab kerettörténetre épül; az osztálykiránduláson néhány fiatal elszakad a közösségtől. A történelemtanár kihasználja az alkalmat, a falon látható graffiti pedig arra ösztönzi, hogy Mátyás királyról meséljen tanítványainak.

Onnan indul a történetünk, amikor az édesapja a nándorfehérvári diadal után pestisben meghal. Testvérét, Hunyadi Lászlót elveszejtik. Mátyás magára marad. A darabban azokat a dilemmákat látjuk, ahogy egy fiatalnak azzal kell szembesülnie, hogy ő élné a kamaszok életét. Szerelmes lenne, barátkozna, tanulna, ehhez képest egészen más feladatok várnak rá

- mutatott rá Mihály Péter rendező.

Corvin Mátyást – közismert nevén Igazságos Mátyást – az egyik legnagyobb magyar királyként tartják számon. Emlékét az írásos dokumentumok mellett népmesék és mondák őrzik. Az ifjú Mátyásról – a címszerepet Ticz András játssza – azonban sokat kevesebbet tud az utókor. A dráma arra a kérdésre ad választ, hogy milyen körülmények vezettek el odáig, hogy 1458-ban, a Duna jegén királlyá választották.  

Egyértelműen mondhatom, hogy Mátyás példaképnek tekinthető. Van a darab végén egy nagyon súlyos felelőségvállalás. Felelőségvállalás az országért, az ország lakóiért, az emberekért. A mai fiatalok számára – számomra is nehéz belegondolni abba, hogy egy csettintésre, a következő nap ő lenne – én lennék az ország vezető embere. Mekkora teher lehet másokért felelősséget vállalni

- erről már Ticz András színművész beszélt.

A díszletet és a jelmezeket Kiss Borbála készítette, a zeneszerző Szemenyei János. Az elődást októberben tűzik műsorra.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

lK3iuz0fZeU
# Kapcsolódó galériák