2024.09.19., csütörtök - Vilhelmina napja
facebook
Keresés
Attila örökösei – új időszaki kiállítás nyílt a Mindszentyneumban

Attila örökösei – új időszaki kiállítás nyílt a Mindszentyneumban

2024. szeptember 18., 16:45
Új időszaki kiállítás nyílt a Mindszentyneumban. A tárlat a különböző ásatásokon előkerült embertani leleteken keresztül ismerteti a hunok, az avarok, a honfoglaló magyarok és besenyők archeogenetikai kutatásának eredményeit. A látogatók megtekinthetik III. Béla és Macsói Béla herceg arcmását is, amiket a koponyacsontok alapján készítettek el.

Az összeállítás a hunokkal indul. A nagy valószínűséggel Attila korában élt fiatal férfi arcán jól felfedezhetők a mongoloid jellegzetességek, melyek az idő előrehaladtával eltűntek. A honfoglaló magyarok kinézete már sokkal inkább europid jegyeket hordoz.

Ez a kiállítás tulajdonképpen azzal a keleti szállal foglalkozik, amelyről tudunk, csak azt nem tudjuk, hogy milyen mélységben igaz, tulajdonképpen. Akit érdekel a magyarságnak az eredete, az, hogy a hunok, az avarok, a besenyők, a honfoglaló magyarok, vagy éppen az Árpád-ház egyes tagjai hogy néztek ki, milyen volt a genetikájuk, milyen volt az életük, annak mindenképpen érdemes megnézni ezt a kiállítást. Gyakorlatilag egy nagy vita volt a történettudományban, hogy a hunok és a turul dinasztia - amit ma Árpád-háznak nevezünk - között a kapcsolat milyen mély. Ez egy néphagyomány, egy krónikás szokás, vagy pedig van valamilyen konkrét természettudományos módszerrel megismerhető alapja is? Erre is reflektál ez a kiállítás

- tájékoztatott Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója.

A Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása a Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című kulturális programsorozat részeként került Zalaegerszegre.

Nagy örömmel mondhatom, hogy a Mindszentyneumban a harmadik vándorkiállítást köszönthetjük, amit a Magyar Természettudományi Múzeum jóvoltából láthat kedves közönségünk. Most vittük el hétfőn a múmiákat, akik mentek vissza Vácra, és már itt van egy új kiállítás, amit holnaptól megtekinthet a közönségünk: Attila örökösei - a hunoktól az Árpád-házig címmel. Ezt a kiállítást egy hónapig tudjuk itt tartani Zalaegerszegen, tehát október 24-én már viszik tovább a másik helyszínre

- számolt be Csengei Ágota, a Mindszentyneum tagintézményvezetője.

Három vitrinben torzított koponyák láthatók a hunok korából, majd a koponyalékelés tudományát is bemutatják. Az Árpád-kori sírleletek közül a leglátványosabb III. Béla királyunk és Macsói Béla herceg koponyája és arcrekonstrukciója. A kiállítás közepén egy honfoglalás kori részleges lovas temetkezés kapott helyet.

Szöveg: Frauenhoffer Márta

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

R10-IeB7UTs
# Kapcsolódó galériák