2024.09.08., vasárnap - Mária, Adrienn napja
facebook
Keresés
A hónap végéig fogadják a Keresztury-pályázatokat

A hónap végéig fogadják a Keresztury-pályázatokat

2024. július 21., 10:30
Meghosszabbították a Keresztury-pályázatok határidejét. A 120 éve született Széchenyi-díjas író, költő, irodalomtörténész tevékenységét, szellemiségét programok sokaságán idézik meg az emlékév során. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár és a Keresztury Dezső Emlékbizottság fiataloknak hirdetett versillusztrációs és zenei pályázatot, amire július 31-ig még jelentkezhetnek.

Szili Erika helyismereti könyvtáros az egyik olyan relikviát mutatja, ami egészen biztosan helyet kap a szeptemberben nyíló, Keresztury Dezső életútját és tudományos munkásságát felölelő, „Itt, itt a helyünk” című kiállításon. Emellett tudományos konferenciát is tartanak olyan irodalomtörténész előadókkal, mint Széchenyi Ágnes, Fűzfa Balázs, Németh István Péter vagy Cséby Géza.

Készülünk egy tudományos konferenciával, szeptember 4-én délelőtt, ahol Keresztury Dezső pályaképéről, az Arany-élményről, a dedikációs kötetéről, a Balatonhoz fűződő kapcsolatáról fogunk előadásokat hallani. A délutáni időszakban pedig egy dombormű-avatásra kerül sor a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ előtt

- tájékoztatta a zalaegerszegi Médiacentrumot Kiss Gábor főkönyvtáros.

A rendezvényekhez versillusztrációs és zenei pályázat is kapcsolódik. Ezeken zalai fiatalok indulhatnak – tudtuk meg Tóth Renátától, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatójától.

Az egyik pályázatunkban a 9.-13. évfolyamos diákokat szólítjuk meg, akiket arra kértünk, hogy Keresztury Dezső verseihez készítsenek illusztrációt. Bármilyen szabadon választott technikákat alkalmazhatnak, az a lényeg, hogy A4-es méretben készítsék, és ez nyomdailag majd sokszorosítható legyen. A másik pályázatunkban a zene világába szeretnénk megszólítani a közönségünket.

A kiírók egy kötelező (a Dac című) és egy szabadon választott vers megzenésítését várják. Valamennyi pályamunka július 31-ig adható be, a külön-külön 150 ezer forint összdíjazású pályázatokra.

Szöveg: Szigeti Éva

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

tFtkPTCfFsE