2024.10.22., kedd - Előd napja
facebook
Keresés
Zsúfolásig megtelt a Kazinczy tér főzőcsapatokkal

Zsúfolásig megtelt a Kazinczy tér főzőcsapatokkal

2024. szeptember 07., 14:15
Idén is a jótékonysági vadfőzés volt a zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztivál legnépszerűbb eseménye. A Zala vármegye vadászati értékeire és gasztronómiájára összpontosító háromnapos rendezvényen ezúttal 80 csapat állt a bográcsok mögé. A bevételt a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház gyermekintenzív részlege javára ajánlották fel.

A zalai vadászkamara és az agrárminisztérium tagjai ezúttal közösen ragadtak fakanalat. Két különlegességet is készítettek.

Kettőfajta vadétellel készültünk. Az egyik az egy szarvasból készített babgulyás, a másik pedig egy göcseji aprópecsenye, ami vaddisznóból van. Illetve a vaddisznóból készült aprópecsenyéhez ajánljuk káposztasalátánkat, és egy tokaji különlegességet

- árulta el Győrvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara Zala Vármegyei Területi Szervezetének titkára.

A város főutcája zsúfolásig telt főzőcsapatokkal és vendégekkel. Akadt, ahol már jóval dél előtt elkészült az ízletes pörkölt, így lehetett kóstolni.

Úgy látszik, hogy nagyon népszerűvé vált ez az esemény, hiszen összességében nyolcvan vadfőzőcsapat van jelen. ha nagyjából 6-8 fővel számolok, az azt jelenti, hogy mintegy hatszázan vesznek részt csak a főzésben. És hogyha ehhez hozzászámolom azt a több ezer embert, aki eljön jótékonykodni és egy finom vadételt enni, akkor azt hiszem, hogy jól mutatja, hogy Zalaegerszeg valóban a segítség, az összefogás városa

- nyilatkozta a Médiacentrumnak Balaicz Zoltán polgármester.

A kedvezményezett kórházi osztály is kiállított egy csapatot. Saját recepttel érkeztek.

Egy pikáns vaddisznópörkölttel készülünk és körülbelül tizenkét kiló húst főzünk. Szeretnénk mindenkinek megköszönni a falajánlást a gyermekintenzív javára

- fogalmazott Pappné Kerkai Bernadett, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház gyermekosztályának vezető ápolója.

A nap legfőbb attrakciója az óriásbogrács volt, melyben további 1500 adag pörköltet főztek. Mindehhez 300 kiló szarvashúst, 50 kiló hagymát és sok-sok paprikát, paradicsomot használtak fel. 

A szokásos, klasszikus magyar fűszereken kívül, mint a só, bors, paprika, őrölt kömény, még kap egy kis vargányagombát, és egy kis borókabogyót, ami olyan jellegzetes vadétellé teszi

- avatta be az érdeklődőket Berkó András hagyományőr.

A vadfőzésen Zalaegerszeg testvérvárosai is képviseltették magukat. Főztjüket az ő kultúrájukra jellemző ízekkel gazdagították.   

Szöveg: Frauenhoffer Márta
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

NrrZdIiUGmc
# Kapcsolódó galériák
# Kapcsolódó cikkek