Több mint 30 csapat sütötte a prószát
A könyvtárasok csapata a hagyományos mellett ízesített prószákkal is megpróbálkozott. Ők most vettek részt először a fesztiválon.
- „Igazság szerint a legfinomabbak az ízesített prószáink. Van, amit szalonnával készítünk, van snidlinges, ami a Deák téri fűszerkertünkből származik, illetve kínálunk zöldséges prószát a vegánoknak. De a legfinomabb a szalonnás prószánk.”
– árulta el Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár főkönyvtárosa.
Az Alsójánkahegyi Kulturális Egyesület évek óta résztvevője a programnak. Most is hatalmas adagot sütöttek.
- „25 kilogramm krumplival készültünk, amihez tíz liter aludttejet adtunk. Rendes, hagyományos aludttejet, amit mi altattunk. Sima, hagyományos prószát sütünk, de a zsűrinek egy kis különlegességgel is készültünk. Medvehagymás pestóval és olasz fűszerekkel bolondítjuk meg a prószát”
– tudtuk meg Kissné Kovács Máriától, az Alsójánkahegyi Kulturális Egyesület oszlopos tagjától.
A rendezvény visszaköltözött tavaly kiindulási helyére, a Gébárti-tó partjára, ahová idén is több ezren látogattak el.
- „Már tavaly egyértelműen bebizonyosodott, hogy jó ötlet volt visszatérni Gébártra. Akkor és most is több mint 30 sütőcsapat jelentkezett. Azt gondolom, hogy az érdeklődés a tetőfokán van, rengeteg ember jött el a rendezvényre. Igyekszünk kiszolgálni őket”
– nyilatkozta a portálnak Flaisz Gergő, a Keresztury Dezső VMK igazgatója.
A prósza mellett hagyományőrző pünkösdi programokat is kínáltak a vendégeknek. Mesterségbemutatók, kézműves játszóházak és népzenei koncertek is szerepeltek az étlapon.
A prószák értékesítéséből befolyt bevételt pedig ezúttal is jótékonysági célokra ajánlották fel a csapatok. A többség idén a páterdombi tűzeset károsultjainak segített.
Fotók: Zalaegerszegi Televízió