
Sertéscomb lencsével – helyi szakács ajánlott szilveszteri menüt
Több olyan - ételekkel kapcsolatos - hagyomány tartozik az újévhez, amit a szilveszteri menü összeállításánál ma is figyelembe veszünk. Az óévbúcsúztatásnál például elengedhetetlen a disznósült. Az otthoni sütés-főzéshez az egyik helyi vendéglátóstól kértünk tippeket.
A babona szerint ilyenkor azért kell malacot enni, mert kitúrja a szerencsét. A gazdagságot és sikert hozó állatot többféleképpen lehet elkészíteni. Major Bence az ünnepi terítékre sült, bőrös combot ajánl. A combot egészben süti készre sütőben, majd serpenyőben pirítja tovább. A húsétel mellé – a hagyományokat szem előtt tartva –, lencsét javasol a szakember, aki emlékeztet: a zöldség elkészítése körülményes és odafigyelést igényel. A mustáros finomságot tejszínnel dúsítja.
A szakács a tálat pirított kolbászmorzsával és savanyított lilahagymával színesíti. Szerinte ez a fogás a jól ismert magyaros ízvilágot megőrizve, a szilveszteri menübe újdonságot visz.
Szöveg: Nagy Jenő
Fotó: Médiacentrum Zalaegerszeg
eyif4QcVYa4