Nincsen húsvét sonka és kalács nélkül
Noha kilója három és hatezer forint között mozog, a drágulás ellenére sokan keresik a sonkát a boltokban és a henteseknél. A minőségi, hagyományosan érlelt terméket onnan lehet felismerni, hogy egészben, általában csomagolás nélkül kínálják. Az egyik zalaegerszegi húsbolt vezetője portálunknak elmondta: legalább három hétig készül náluk a sonka. Saját levében forgatják fűszerekkel és sóval, majd hagyományos füstölővel bükkfán füstölik.
A nyers sertéscombból vagy lapockából készült termék mellé általában kalács kerül az ünnepi asztalra. A kelt tészta legtöbbször édes, de számos változata létezik. Az egyik helyi üzletben a sós verziót viszik a legtöbben. Nagy Zsolt, a Partisan Pékség tulajdonosa szerint azért keresik ezt, mert jobban passzol a sonkához, mint az édes. Hozzátette: kaphatók náluk - a hagyományos mellett - foszlós kalácsok is. Ennek a tésztája édesebb, sok tojást tartalmaz és mazsolát is tesznek bele.
A kalács ízvilágának köszönhetően jól kiegészíti a sós ételeket. Díszes kialakítása miatt a reggeli étkezés egyik fő eleme, de a húsvétvasárnapi ebédnél akár desszertként is megállja a helyét.