Medvehagyma napra várták az érdeklődőket
A gyógynövény jótékony hatásáról Éder Kata diatetikus tartott előadást. A terített asztalokra a vadfokhagyma levelével díszített és fűszerezett fogások, szendvicsek, pogácsák, valamint hajdinás különlegességek kerültek. Az Ízverseny fődíját ez a spagettivel tálalt, tejszínes és brokkolis csirkemell nyerte el, amit a helyi nyugdíjas klub egyik tagja készített.
Szeretem a medvehagymát. Ezzel egy kicsit egyedül vagyok a családban, de a férjem is szereti, ha ezzel fűszerezem a főtételt. Én a leveleket nyersen is szívesen megeszem
- mondta el a Csácsbozsokon élő Czuppon Ferencné.
Az őshonos vadnövényt a helybeliek már évszázadok óta ismerték, de mérgezőnek gondolták, ezért nem merték leszedni. Azóta már beigazolódott; a tavasz hírnöke kiváló immunerősítő, vitaminokban dús tápanyag. Az erről szóló első medvehagymás programsorozatot 2007-ben rendezték, amely azóta hagyománnyá vált.
Ez alatt a közel 20 év alatt több célunk is volt ez a rendezvénnyel; egyrészt megismertetni a gyógynövény hatását, másrészt pedig megtanítani az idelátogatókat a szedésére. Egy hagymásnövényről van szó, és ahhoz, hogy ez szaporodjon, a hagymát bent kell tartani a talajban. Ezt sikerült elérni. Gyakran kijárok medvehagymát szedni és azt fedeztem fel, és azt láttam, hogy nagyon-nagyon sok van. Az ijedelmünk nem vált valóra, mert az emberek vigyáznak rá és egyre jobban szaporodik. Ilyenkor csodálatos a Mária-forrás környéke, és még csodálatosabb időszak következik, amikor a medvehagyma kivirágzik
- fejtette ki Herkliné Ebedli Gyöngyi, a településrész önkormányzati képviselője.
Az érdeklődők Tuboly Andrea vezetésével sétára indultak. Útközben ismereteket szerezhettek a Zalai-dombság természeti kincseiről, valamint a környék történelmi értékeiről.
Ez a túra mindig egy kicsit több egy egyszerű túránál, hiszen a városrésznek a történetét is belefűzzük a történetek közé. Mesélünk a régmúlt időkről, felidézünk a városrészhez kapcsolódó történeteket, legendákat, régi mondákat, amik valamilyen módon ide Csácshoz, vagy Csácsbozsokhoz is kapcsolódnak
- erről már Tuboly Andrea, a Tourinform iroda vezetője beszélt hírportálunknak.
A kirándulók a faluvégen hamar rátaláltak az értékes és ehető vadnövényre. A márciusi délutánon a sütéshez-főzéshez szükséges harsányzöld leveleket is összegyűjtötték.
Szöveg: Kolozsvári Ilona
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg