
Kikeleti forgatag
Aki jól figyelt, legközelebb akár maga is megpróbálkozhat az oltással, de a kevésbé gyakorlott kerttulajdonosok a Göcseji Falumúzeumban szakemberek segítségét kérhették.
Volt a nagyanyámnál egy sárga fajta alma, abból szeretnék szaporítani, mert úgy érzem, ezt nem kell permetezni és finom.
Nemcsak Mészáros László, hanem Nagy-Horváth Jolán is almavesszőt oltatott.
Van egy nyári almafánk, nagyon öreg, eperalmának hívják, ebből oltattam egy másikat, szeretném, hogy megmaradjon ez a fajta.
Az őshonos gyümölcsfajták megőrzése a célja a Vadkörte Gyümölcsész Körnek is - mondta el Halász Elemér gyümölcsész.
Pusztulóban vannak a régi fajták, mert egyre több régi fát kivágnak, és nem ültetnek helyette újat. Hogy megmentsük a tájfajtákat, folyamatosan pótolni kell ezeket, ezt szeretnénk elérni.
A kiskertészek, a gyerekek fenntarthatósági érzékenyítő játékban vehettek rész és régmúlt korok paraszti életformájával ismerkedhettek „Pálfi Gyurka kalandjai” nyomán. A felnőttek eközben a zalai pálinkafőzés történetéről és mesterfogásairól hallhattak előadást - tudtuk meg Varju Andrástól, a Göcseji Falumúzeum tagintézmény-vezetőjétől.
Göcsejről tudni kell, hogy hihetetlen fajtagazdagsággal találhatók meg a különböző gyümölcsök, itt elsősorban almára, körtére, szilvára kell gondolni, és nagyon hosszú idő óta főzi a parasztember a pálinkát.
A göcseji pálinkafőzéshez kötődő tárgyi emlékekből időszaki kiállítás nyílt a zalaegerszegi skanzenben.
Szöveg: Ferenczy Gyöngyi
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg