2024.11.21., csütörtök - Olivér napja
facebook
Keresés
Kerekrépaszezon a zalaegerszegi piacon

Kerekrépaszezon a zalaegerszegi piacon

2023. november 09., 08:25
Szezonja van a kerekrépának a zalaegerszegi piacon. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldséget íze és ára miatt is sokan keresik. Zalában a másodvetésben termesztett káposztaféle csaknem ezer éve kulcsfontosságú része a téli immunerősítésnek.

A környéken élők étrendjének egyik legfontosabb eleme volt a kerekrépa. A krumpli megjelenése után inkább takarmányként használták, ám napjainkra ismét divatba jött. Jellegzetes ízvilága miatt sós és édes ételekhez egyaránt felhasználható. Számos elkészítési módja közül savanyítva keresik a legtöbben.

Mi hagyományos savanyításssal készítjük a répát. Mi ezt levesnek, paradicsomosan, vagy tejfölösen, de rétesnek is nagyon jó tölteléknek a savanyított kerekrépa. Itt Zalában ismerik a babos répát is, ami kitűnő étel.

- tájékoztatta portálunkat Kiss Istvánné Mária.

A tarlórépaként is ismert termény minőségét helyi termelők garantálják a zalaegerszegi piacon, ahol a szezonális lehetőségeket kedvcsináló rendezvényekkel népszerűsítik. A tél közeledtével a káposztafélék, a sárgarépa és a paszternák kerülnek előtérbe. Emellett a C-vitamint nagy arányban tartalmazó termékeket is egyre többen keresik. 

Szöveg: Nagy Jenő

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg
 

gafwTQ2wMUs
# Kapcsolódó galériák