Kerekrépaszezon a zalaegerszegi piacon
A környéken élők étrendjének egyik legfontosabb eleme volt a kerekrépa. A krumpli megjelenése után inkább takarmányként használták, ám napjainkra ismét divatba jött. Jellegzetes ízvilága miatt sós és édes ételekhez egyaránt felhasználható. Számos elkészítési módja közül savanyítva keresik a legtöbben.
Mi hagyományos savanyításssal készítjük a répát. Mi ezt levesnek, paradicsomosan, vagy tejfölösen, de rétesnek is nagyon jó tölteléknek a savanyított kerekrépa. Itt Zalában ismerik a babos répát is, ami kitűnő étel.
- tájékoztatta portálunkat Kiss Istvánné Mária.
A tarlórépaként is ismert termény minőségét helyi termelők garantálják a zalaegerszegi piacon, ahol a szezonális lehetőségeket kedvcsináló rendezvényekkel népszerűsítik. A tél közeledtével a káposztafélék, a sárgarépa és a paszternák kerülnek előtérbe. Emellett a C-vitamint nagy arányban tartalmazó termékeket is egyre többen keresik.
Szöveg: Nagy Jenő
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg