Káposztát savanyítottak – hagyományőrzés az Apáczaiban
A 2016-ban alakult egyesület a szakmai fórumok mellett rendszeresen szervez kulturális- és sportprogramokat. Néhány évvel ezelőtt teremtsünk újra hagyományt! címmel indították el új rendezvénysorozatukat.
Az egyik tagunk javasolta, hogy a szakmai programunk mellé csináljunk valami könnyedebb, lazább programot is, aminek értékteremtő jelentősége is van. Ekkor találtuk ki a káposztasavanyítást, amivel vissza tudjuk hozni a régi értékeket
- foglalta össze Tóth Ágnes, Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesülete elnöke.
A vendégek a szülőktől, nagyszülöktől tanult recept szerint készítették el a vitaminban gazdag ételt.
A káposztát félbevágjuk, kivesszük a torzsát, majd leszeleteljük. Rétegenként rakjuk le, közben sóval, borssal, babérlevéllel, pirosparikával fűszerezzük. Birsalmát is teszünk bele, ami különleges ízt ad az éteknek. Ha megtelt az edény, jöhet a döngölés
- sorolta Blaskovics Lászlóné, a Nemzedékek Összefogása Egyesület tagja.
A praktikák szerint a gyalult káposztát addig kell nyomkodni, míg levet ereszt. Egykoron ebből a munkából a férfiak is kivették részüket: az ő feladatuk volt a taposás.
Édesapám emlékét őrizve, 50 éve mindig így teszem el a káposztát. Emlékszem, gyermekkoromban még fakádba raktuk a káposztát. Apám minden réteget letiport a lábával. Körbejárta a kádat, először a szélénél, majd beljebb is. Addig taposott a lábával, míg a leve föl nem jött. Közben énekelt, mi pedig megkínáltuk egy-egy pohár borral
- elevenítette fel Gaál Józsefné.
A taposásra az egyesület egy nagyméretű gumicsizmát is beszerzett. A lábbeli most a rögtönzött minikiállítás anyagát bővíti. Itt látható az a kézi gyalu is, amivel kezdetben az aprítást végezték. A százesztendős szerkezetet időközben elektromos szeletelőre cserélték, amit pályázati forrásból sikerült megvásárolni.
Szöveg: Kolozsvári Ilona
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg