Elkezdődött az uborkaszezon
A kovászolni való, azaz a fürtös uborka az egyik legnépszerűbb zöldségféle ilyenkor. Az arasznyi méretű termésekből salátát és konzervet is szoktak készíteni. Magas víztartalma miatt kitűnő folyadékpótló, és jelentős mennyiségű ásványianyag tartalma miatt a nyári étkezések egyik megkerülhetetlen eleme. Ötvös Sándor kovászolni valót árul. Mint mondta, sokan keresik a finomságot, amiből naponta csaknem 100 kilót értékesít.
Mindenkinek meg van, hogy milyen méretet szeret és összeválogatják általában, hogy egyszerre érjen be. Van, aki a kisebbet szereti, van, aki a nagyobbat. Mindenkinek más az ízlése.
A régóta tartó kánikula ember és növény számára egyaránt megterhelő. Így van ez az uborka esetében is.
Elsorvadtak, elégtek a termékek, emiatt most hiány van a piacon. Talán, ha visszahűl a levegő, illetve eltelik másfél hét, kicsit össze tudják szedni a növények magukat, újraindulnak, újak nőnek. Azután szerintem mérséklődni fog az ár, mert ezáltal, hogy hiány van, megugrott. Kereslet továbbra is van, de a mennyiség felére csökkent, vagy még kevesebbre és a minőség is gyengébb
- fogalamzott Horváth Veronika, a Horváth Gazda zöldség-gyümölcs Nagykereskedelmi Kft. üzletvezetője.
Továbbra is sokan viszik a dinnyét, amely a szezon eleje óta olcsóbb lett. Emellett egyre több helyen találkozhatunk a piacon csemegekukoricával, amit a kereskedők egészen szeptember közepéig kínálnak.
Szöveg: Nagy Jenő
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg