Disznót vágtak Andráshidán
A munkálatok kora reggel elkezdődtek az andráshidai közösségi ház udvarán. Ezúttal a Szélrózsa Tánckör és az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület tagjai tüsténkedtek.
Az ezelőtti alkalommal a borbarátok és gazdaasszonyok voltak a házigazdák, most pedig mi. Ez azért jó, mert az igazgyöngyösök kiválóan tudnak sütni-főzni, nagyon bent vannak ezekben a munkákban, sok hagyományos rendezvényt már megtartottak, mi pedig a disznóval foglalatoskodunk. Nálunk vannak legények, akik reggel kimentek jó korán, megfogták a disznót, leölték, megpörzsölték, hazahozták. És azért ide kell a férfierő, meg hát a bontáshoz is
- véli Sümeginé Horváth Anita, a Szélrózsa Tánckör vezetője.
A disznóvágás hagyományát három év kihagyást követően élesztették újra Andráshidán.
Andráshidán egy nagyon aktív közösségi életet élő lakosság lakik. Itt az emberek vágynak arra, hogy együtt legyenek, civil csoportokba szerveződjenek. Így aztán - hála Isten több civil csoportunk is van, akik nagyon aktívan vesznek részt a településrész közösségi életében, és hála Isten ma ismét meg tudjuk rendezni a hagyományos disznóvágást, amit sajnos a pandémia és az energiaválság okozta időszakban nem tudtunk megtartani
- árulta el Domján István, a településrész önkormányzati képviselője.
A feldolgozás a konyhában is sok feladatot adott. Az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület asszonyai 100 főre készítették az ételeket.
Hagyományos húsos káposzta, véres hurka, májas hurka, sült kolbász. Csináljuk a resztelt májat, azt is kétféleképpen
- ismertette a menüt Dormánné Babocsai Éva, az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület vezetője.
A házias ízek mellé saját készítésű pálinkát kínáltak előbb a dolgozóknak, majd a vendégeknek is.
Szöveg: Frauenhoffer Márta
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg