A tojás világnapját ünnepelték a piacon
Már megszokott látvány, hogy kígyózó sorok állnak az őstermelőknél a tojásért. A szervezet számára – az anyatej után – második legjobb fehérjeforrás, ami a rövidtávú memória megőrzését és a szorongás csökkentését is elősegíti. Emellett a szemnek, hajnak, bőrnek és a normál koleszterinszintnek is kedvez. Ha valaki minőségi terméket fogyasztana, annak érdemes először a piacon körülnézni.
A tojás minőségét a héjáról nagyon könnyen fel lehet ismerni. Meg lehet próbálni azt a régi szokást is, ha beletesszük üvegbe, akkor feljön a víz tetejére. Nálunk a tyúkok zárt rendszerben vannak, de ugyanúgy megvan nekik kaparó, homokozó, fű, minden, ami szükséges az állatok jóllétéhez
- tájékoztatott Gorza Ferencné családi gazdálkodó.
Az alapanyag főve, sütve és süteményben egyaránt közkedvelt. Elérhetősége a magyar konyha egyik megkerülhetetlen elemévé teszi. A piacon kiemelt figyelmet fordítanak a világnapokra. Az intézmény ilyenkor kóstolókat szervez, melyhez a kereskedők akciókkal csatlakoznak.
Örülünk annak, hogy szinte most már minden hónapra jut olyan esemény itt a Zalaegerszegi piacon, ami valamihez kapcsolódik. A legfőbb öröm, hogy nem csak mint intézmény tudjuk megrendezni, hanem az itteni termelők is részt vesznek benne. Ma is az egyik támogatásával jött létre és a pékáru is a zalaegerszegi piacon kapható, amit meg lehet kóstolni ma
- mondta portálunknak Horváth István, a Zalaegerszegi Vásárcsarnok igazgatója.
A vásárlók sülthagymás- és paprikás-olivás tojáskrémet kóstolhattak, ami mellé gépsonkás roládot is készítettek.
Szöveg: Nagy Jenő
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg