Piaci körkép – Ponty nélkül nincs karácsony
Az ünnepek alatt sok család asztalára kerül halászlé és rántott halszelet. Az aszályos, forró nyár nem kedvezett a termelőknek. Ezt jelzi, hogy idén csak közepes volt a termés, ám a piacokon és az üzletekben így is bőséges a halkínálat.
A régi mondás szerint ponty nélkül nincs karácsony. A vásárlók 80 százaléka ezt a fajtát választja, közel húsz százalékuk pedig a harcsát. Kisebb arányban a lazac, vagy a pisztráng mellett döntenek. Az elmúlt években folyamatosan nőtt az egy főre jutó hazai halfogyasztás.
A rendszerváltáskor 2,5 kilogrammot fogyasztott egy magyar ember, ma 6,5 és 7 kilogramm körüli az átlagfogyasztás. Természtesen ebben az import készítmények, a tengeri halak is benne vannak. A magyar halfogyasztás is növekszik, különösen a fiatalok körében, aminek nagyon örülünk
- hangsúlyozta dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke.
Az ünnepekre még néhány napot várni kell, az alapanyagokat viszont célszerű már most beszerezni. A Deák téri bolt előtt és a piacon is sokan álltak sorba.
Pontyot szeretnék, mert az nem olyan szálkás, az egész család azt szereti. Rántani fogom, meg halászlét főzök
- jelezte Molnár Nikoletta.
Halat mindenképpen veszek. Harcsafilét készítek, de még fogalmam sincs, hogy fogom elkészíteni. Halászlét mindig főzök, az idén is lesz, de harcsát még nem késíztettem
- erről már Baranyai Rita beszélt.
A kereskedők minden nap elegendő mennyiséggel készülnek, hogy ki tudják szolgálni a vásárlókat.
Az idei évben eltér a többi évtől a halfogyasztás, ugyanis nagyobb százalékban keresik és fogyasztják az emberek a halat. Rengeteg fajta halunk van; ponty, busa, harcsa, szürkeharcsa, afrikai harcsa, kárász, keszeg, lazac, filékben, egészben, darabolva, bárhogy kapható
- sorolta Goldfinger Dávid, a Húspártiak Boltjának vezetője.
Az ünnepi asztalra változatos fogások kerülnek. A piacon hatalmas a kínálat, ahol a főzéshez szükséges nyersanyagokat is be tudják szerezni.
Úgy látom, hogy az emberek megtalálták újra a piacot, hiszen ma is sokan eljöttek. Friss zöldségeket vásárolnak, káposztát, hiszen készül hamarosan a töltött káposzta. A henteseknél óriási sorok vannak, és aki eljön, az még a karácsonyfáját is meg tudja venni
- emelte ki Horváth István, a Vásárcsarnok Gazdálkodási Szervezet igazgatója.
A nyitvatartás idén is igazodik az igényekhez. December 23-án és 24-én, valamint december 30-án és szilveszterkor, az év utolsó napján 6 órától 11-ig várják a vásárlókat. Ettől az üzletek eltérhetnek, ezért érdemes előre érdeklődni.
Szöveg: Kolozsvári Ilona
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg