Ezért lesz drágább a sonka idén húsvétkor
A tavalyihoz képest mélyebbre kell nyúlni a pénztárcánkban, ha az ünnep alkalmából sonkát szeretnénk az asztalra tenni.
Köztudott, hogy az elmúlt időszakban az élelmiszerárakat tekintve Magyarországon volt a legmagasabb az infláció, például a sertéscomb ára az elmúlt négy évben összesen 30 százalékkal nőtt. A drágulásnak ugyan több okát ismerjük, de kiemelkedik közülük, hogy a sertéshús német tőzsdei jegyzése az elmúlt időszakban jelentős mértékben emelkedett.
Éder Tamás, a Húsiparosok Szövetségének elnöke a Teolnak elmondta, hogy a sertéságazat komoly problémákkal küzd, így ez és a fent említett piaci trendek alapján várható, hogy a következő hetekben és hónapokban növekedésre kell számítani a sertéshús, és így a sonka árában - írja a velvet.hu.
A sertéságazat a két évvel ezelőtti nehéz éve után, amelyben a felvásárlási terményárak magasak voltak, sok húsipari vállalkozás jelentős veszteséget könyvelt el. A sertéscomb árának növekedése és a fogyasztói vásárlóerő csökkenése pedig további kihívások elé állítja az iparágat
– emelte ki a szakember.
Ha midez nem lenne elég, várhatóan a közelgő húsvéti időszak is dobni fog az egyébként is magas árakon.
Fotó: Illusztráció/Freepik