2024.09.08., vasárnap - Mária, Adrienn napja
facebook
Keresés
2024-re másfélszeresére nőtt a kedvenc édességünk ára

2024-re másfélszeresére nőtt a kedvenc édességünk ára

2024. április 22., 16:10

A csokoládé ára az előző évhez képest 150 százalékkal magasabb lett, ráadásul a kakaóbabból is egyre kevesebb áll rendelkezésre.

A 150 százalékos áremelkedés csak a kezdet, még nem lehet tudni, hol áll meg a csokoládé világpiaci ára. Az European Cocoa Association, más néven a csokoládégyártók európai szakmai szövetségének jelentése szerint az édességgyártásra szolgáló kakaóbab mennyisége az idei év első negyedében elmaradt a tavalyihoz képest - írja a Dívány.

Nem csak drágul a csokoládé, hanem egyre kevesebb is van belőle. A kakaóbab mennyisége az idei év első negyedében 2,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, és ennek megfelelően az ára is folytatja emelkedését, már 10 700 dollárt kell fizetni egy tonnáért.

Az ár emelkedése egyre nyomja a csoki árát

Tavaly is figyelmeztettek a szakértők a drasztikus áremelkedésre, egy év alatt a kakaóbab ára 2023-ban megduplázódott. A kakaóbab-termelés túlnyomó részét adó két afrikai ország, Ghána és Elefántcsontpart termelését természeti katasztrófák nehezítik, és a cukor ára is folyamatosan növekszik, mindez hatással van az étkezési csokoládé árára is. Most Peter Feld, a svájci Barre Callebaut csokoládéfeldolgozó gyár vezérigazgatója borús összefoglalót közölt arról, mi várható a jövőben a csokoládé piacán.

Szerinte a klímaváltozás miatt a legnagyobb kakaóbab-termelő országokban, Elefántcsontparton és Ghánában hol a szárazság, hol a túlzott csapadék miatt csökkent a termés, és a csokoládégyártók nem tudtak időben megfelelő mennyiségű kakaóbabot rendelni a termelésük biztosításához, ami a kereslet alakulására is hatással volt. Az áremelkedés hátterében látja azt is, hogy a spekulánsok kihasználták ezt a helyzetet.

A nem stabil kereslet-kínálat és az elmúlt évek alacsonyabb árai miatt a kakaóbab-termelő farmereknek nem volt elegendő bevételük ahhoz, hogy a növényvédelemre is megfelelő összeget fordítsanak, ami csak tovább rontotta a helyzetet. A kakaócserjék egy részén pusztító betegségek is megjelentek. A termelés visszaesése miatt az eddig előrelátóbb, nagyobb gyártóknak sem volt lehetőségük arra, hogy előre nagyobb mennyiségű kakaóbabot rendeljenek kedvezőbb áron, így nekik is emelniük kell az árat.

A Lindt csokoládét gyártó Lindor vezérigazgatója, Adalbert Lechner is nyilatkozott az ügyben. Úgy véli, hogy bár az áremelkedés jelenleg még egy számjegyű, egyre kevesebben lesznek hajlandóak fizetni a csokoládéért. A prémium minőségű csokoládé lassan, de biztosan igazi prémium termékké válik, prémium áron.

Fotó: Illusztráció/Freepik