2024.09.19., csütörtök - Vilhelmina napja
facebook
Keresés
Ars Sacra a Mindszentyneumban

Ars Sacra a Mindszentyneumban

A 20. századi templomi festészet zalai alkotói
2024. szeptember 18., 16:30
Csatlakozott a Mindszentyneum a XVIII. Ars Sacra Fesztiválhoz. Ennek részeként Kostyál László művészettörténeti előadást tartott a 20. század templomi festészetéről. Noha a 14-15., valamint a 18. század időszakai szakmai körökben közismertek, az 1900-as évek elejének dekorációi eddig kevés figyelmet kaptak.

A falképek színvonala igencsak változó. Zala vármegyében Léránt János, Kaszaházy Antal, Lackó Gyula, Tornyos Ernő, Fekete László és Károly Gyula neve ismert. A prezentáció röviden az ő munkájukat mutattatta be. Köztük Károly Gyula alkotásai kiemelkedőek, mert az alkotó a falképeken keresztül, mintegy vizuálisan prédikál. 

Kegyes dekorációként felfogható alkotások és magas színvonalú alkotások is megtalálhatóak, valamint  a kettő közötti átmenet is nagyon heterogén és tarka. Szándékom ezt a világot bemutatni és megvilágítani az előadásban. Azt gondolom, hogy éppen ideje van ezzel foglalkozni, és előadásom inkább egy problémafelvetés. A kutatás még nem lezárt, az elmondható, hogy a kor templomi falfestészetében profi művészek is dolgoztak

- mondta a Médiacentrumnak dr. Kostyál László művészettörténész, Göcseji Múzeum tudományos-igazgatóhelyettese.

A közönség megismerhette a feltáró munka eredményeit, ám a Mindszentyneumban az Ars Sacra programjai ezzel nem értek véget. 

Immár harmadik éve csatlakozunk a programhoz. Szombaton zarándoknapot tartunk. Lesz ingyenes tárlatvezetésünk és Koroknai Zoltán jezsuita szerzetes érkezik hozzánk, aki Kerkai Jenő munkásságából és a KALOT zalai vonatkozású történetéből ad ízelítőt

- tájékoztatott Csengei Ágota, a Mindszentyneum Tagintézmény-vezetője.

A szombati programok ingyenesen látogathatóak.

Szöveg: Mezei Orsolya

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

17D-9UYHJJ4
# Kapcsolódó galériák