
Húsvéti ünnepi hangulat, kóstoló és szentelés várta a látogatókat a Zalaegerszegi Vásárcsarnokban
A Vásárcsarnok dolgozói összefogtak, így az asztalokon füstölt sonkás szendvicsek, fonott kalács, torma, tojás, friss zöldség, vörösbor és ünnepi dekoráció várta az idelátogatókat.
Úgy gondoltuk, hogy egy hagyományteremtő, érdekes húsvéti rendezvényt hozunk ide a Vásárcsarnokba, egy sonkaszentelést. Azt hiszem, nagyon-nagyon sikeres volt, pedig most rendeztük meg először
– mondta el az intézmény vezetője, Horváth István.
Az eseményen többen az ünnepre szánt ételeiket is megáldatták. Mint elmondták: nagyon fontos, hogy ezeket a hazai szokásokat továbbadják a fiatalabb nemzedékek számára.
Az egyik legnagyobb családi ünnepnek tartom a húsvétot. Az unokáim és a gyerekeim, akik itthon vannak, vagy akik ráérnek, eljönnek, együtt vagyunk, beszélgetünk, mindenki elmondja, mi történt vele. Segítjük egymást, és van egy olyan hangulata ennek, hogy érezzük: valami közénk szállt. Nehéz ilyen nagy szavakat mondani hirtelen, de az ember a lelkében érzi
– nyilatkozta Czibere Ottó Géza.
Az eseményen Vigh László országgyűlési képviselő a magyar tradíciók szerepére hívta fel a figyelmet.
Gyermekkoromban minden húsvétvasárnap elvittük a húseledeleket, és azokat megáldották. A szüleim arra tanítottak, hogy vigyázzunk: egy morzsa se hulljon a földre, hiszen ez megszentelt tojás, sonka, kalács, cipó volt – és mi akkor nagyon odafigyeltünk erre. Tulajdonképpen ilyenkor összehozza a családot, összehozza a gyermekeket, és egy kicsit van időnk egymásra figyelni.
A Vásárcsarnok tavaszi eseményeinek sorát az Epernapok követik, melyeket az évszak végén rendeznek meg.
Szöveg: Kiss Alexandra
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg