5+1 remek D-vitamin forrás, amire márciusban feltétlenül szükségünk van
A bien.hu bemutat néhány olyan élelmiszert, amelyek segítségével könnyedén gondoskodhatunk a D-vitamin pótlásáról:
Tej
A tej- és tejtermékek fogyasztásával gondoskodhatunk szervezetünk D-vitamin ellátásáról. Különösen hasznos a tej fogyasztása, mivel a D-vitamin mellett nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot is, ami fontos a csontok egészségéért.
Halmáj
A halmáj kiemelkedő D-vitamin forrás, ezért télen különösen ajánlott a fogyasztása. Remek választás lehet reggelire például a pirítós és a vaj mellé fogyasztott tőkehalmáj. Az esetlegesen megmaradt olajat később is felhasználhatjuk.
Tojás
Télen fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk tojást vagy tojásból készült ételeket. Bármilyen formában fogyasztjuk, biztosítjuk szervezetünk számára a D-vitamin bevitelt. Fontos azonban, hogy ne vigyük túlzásba, és csak mértékkel fogyasszunk belőle.
Margarin
A margarin fogyasztásával nemcsak egészséges táplálkozást biztosítunk, hanem D-vitamint is juttatunk a szervezetünkbe. Télen különösen figyeljünk a dobozra írt vitamintartalomra, és válasszunk olyan terméket, amely D-vitaminnal dúsított.
Máj
Nem csak a halmáj, hanem más állati máj is jó forrása a D-vitaminnak. Ha változatossá szeretnénk tenni az étkezést, és közben biztosítani szeretnénk a megfelelő vitaminbevitelt, érdemes csirke- vagy sertésmájat is beilleszteni az étrendünkbe.
Halak
Ha kedveljük a füstölt angolnát vagy a lazacot, érdemes ezeket az ételeket beiktatni a téli menübe, hogy változatosabbá tegyük az étkezést. A D-vitamin pótlás mellett ezeknek az ételeknek számos más pozitív hatásuk van a szervezetünkre.
Fotó: Illusztáció/Freepik