2024.04.30., kedd - Katalin, Kitti napja
facebook
Keresés
Szezonnyitó – Kiállítás a kőolajvezetéképítő vállalat 70 éves történetéről

Szezonnyitó – Kiállítás a kőolajvezetéképítő vállalat 70 éves történetéről

2024. április 17., 17:15
Megnyitották a siófoki kőolajvezetéképítő cég alapításának 70. évfordulójára készült kiállítást a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban. Az eseményt, – ami idén egyben a szabadtéri időszaki kiállítások kezdete is volt – a Gellénházán működő, Dr. Papp Simon Általános Iskola növendékeinek műsora színesítette.

Potsay Csaba üzletágvezető köszöntőjében felidézte az 1954 októberében létrehozott vállalat történetét, ami szorosan kapcsolódik Zala vármegyéhez.  

A budafai volt az első termelőkút, ami 1200 méter mélységből megközelítőleg 10 milliméteres fúvókán keresztül napi 64-65 köbméter olajat, illetve több mint 10 ezer köbméter gázt adott. Kiépítették a vezetéket Bázakerettye és Budapest között, és szerettek volna létrehozni egy céget, amely a szállítási feladatokat végzi. A választás végül Siófokra – a KVV jelenlegi székhelyére – esett  

 - mondta el Potsay Csaba József, a KVV Zrt. csővezetéképítési üzletágának vezetője.

A cég Közép-Európában is egyedülálló gépparkkal és eszközökkel rendelkezik, melynek egy részét elhozták Zalaegerszegre. A két teremben és a szabadtéren berendezett tárlat minden korosztály számára érdekes és hasznos élményt kínál.

Próbáltunk olyan elemeket megjeleníteni a kiállításon, ami felkelti a látogatók figyelmét. Ezt a célt szolgálja többek között a játékmakett, a hegesztőautomata, vagy akár az interaktív csővezeték.  

- jelezte Eichinger Attila, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum igazgatója.

Az 1969-ben létrehozott szabadtéri kiállítóhely gyűjteményei és állandó kiállításai Kárpát-medence szénhidrogéniparának múltját mutatják be. Emellett kapcsolódva a Göcseji Múzeum rendezvényeihez különleges programokkal is várják a látogatókat.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

ox4bR0DMlcY
# Kapcsolódó galériák